Vanredno stanje u Srbiji ukida se 6. maja, saopštio je predsjednik ove države Aleksandar Vučić.

Ispunjena su oba uslova koja su bila potrebna da bi se donijela odluka o ukidanju vanrednog stanja, rekao je Vučić. On je precizirao da ukidanje vanrednog stanja podrazumijeva ukidanje policijskog sata i angažovanja vojske u civilne svrhe.

Govoreći o mjerama koje su bile uvedene tokom vanrednog stanja, obrazložio je da je državi bilo veoma važno mišljenje struke.

“Mi smo ove mjere donijeli u skladu sa onim što nam je struka rekla. Naše je bilo da obezbijedimo da država funkcioniše, da dovedemo naše građane, obezbijedimo respiratore”, naveo je Vučić.

Ostaće vanredne mjere

Ukidanje vanrednog stanja znači ukidanje policijskog časa, zabrane kretanja, kao i posebnog angažmana vojske, ali na snazi ostaju vanredne mjere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, izjavio je epidemiolog Predrag Kon nakon ove Vučićeve najave.

Umjesto zabrane kretanja, biće izbjegavanje kontakata, ostaće zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola. Vraćamo se na početak i nastavljamo gdje smo stali nakon vanrednog stanja koje je bilo vrlo korisno u zaštiti života starijih i koje je dalo rezultata – rekao je Kon.

Počelo ublažavanje ograničenja

Podsjetimo, Srbija je uvela vanredno stanje 15. marta a nakon toga uvedene su mjere ograničenja kojima je zabranjen rad velikom broju subjekata, ograničeno kretanje građana i ukinut javni prevoz.

Prethodnih dana Srbija je počela ublažavati restrikcije, pa su tako sa radom u ovoj zemlji već počele trgovine i obrti a od sutra počinju sa radom i ugostiteljski objekti.

Podsjetimo i da je Srbija u okviru mjera za suzbijanje širenja virusa uvela i jedno od najrigoroznijih ograničenja kretanja koje je u nekoliko navrata predviđalo i višednevni policijski sat.

U Srbiji su do danas zabilježena 9.464 slučaja zaraze koronavirusom i 193 smrtna ishoda. Oporavila se 1.551 osoba a ukupan broj testiranja iznosi 101.911.

Trenutno je u Srbiji 7.720 aktivnih slučajeva zaraze.

Izvor: Biznisinfo