Dok je većina Bosanaca i Hercegovaca april provela u samoizolaciji, štiteći sebe i druge od novog koronavirusa, pojedine profesije “nisu stale”, učinivši sve da naši životi u doba karantina budu sigurniji. Među njima su svakako bili i vatrogasci

Požari, poplave i druge elementarne nepogode – sve su to poslovi koje obavljaju vatrogasci, žrtvujući svoje, a spašavaju tuđe živote i tuđu imovinu.

Zanimanje vatrogasca je izuzetno opasan i human posao, a svima njima u čast 04. maj proglašen je Međunarodnim danom vatrogasaca.

Zbog svakodnevnih nemilih događaja, zaista bi trebalo više da obratimo pažnju na tu profesiju, kao i da se informišemo i obrazujemo, kako bismo znali kako da reagujemo u slučaju požara i drugih opasnosti.

Na Dan vatrogasaca treba se podsjetiti na nesebičan rad vatrogasaca jer kada svi bježe od požara, oni jure u vatru, spašavajući ljude i njihovu imovinu, izlažući se pri tom životnoj opasnosti. To su ljudi koji dežuraju 24 sata dnevno, tokom cijele godine, i svoje zadatke izvršavaju bez većih poteškoća.

Međunarodni dan vatrogasaca pripadnici PJ Grada Gradačac obilježavaju radno, želimo im sretan Dan vatrogasaca i što manje posla.

foto: ilustracija

B1 TV