Od sredine marta, Amerikanci su podnijeli više od 30 miliona zahtjeva za isplatu naknade nakon gubitka posla, što je pokrenulo krizu nezaposlenosti koja se desila gotovo preko noći.

Suočavajući se sa zatvobustavom rada širom zemlje, kompanije su bile primorane da otpuštaju veliki broj radnika. Ekonomisti i investitori sada se trude da utvrde opseg problema, a očekuje se da će nezaposlenost neko vrijeme ostati visoka, te će ovisiti o ekonomskom oporavku nakon što ograničenja počnu da se ukidaju.

“Idemo gore dole”, rekao je za CNN Torsten Slok, glavni ekonomist u Deutsche Bank Securities.

Slok smatra da će nezaposlenost dostići vrhunac u aprilu. Ekonomisti koje je anketirao Refinitiv očekuju da je stopa nezaposlenosti prošlog mjeseca dosegla 16,1%, što bi bio njen najviši nivo od 1939. godine.

Privremeno otpuštanje

Ipak, trenutno je pretpostavka da će se veliki dio nezaposlenih Amerikanaca moći ubrzo vratiti na posao.

“S velikim udjelom onih koji su privremeno a ne trajno otpušteni, postoji dobra šansa da se vrate na svoje radno mjesto nakon ukidanja mjera zaključavanja”, kazao je za CNN Andrew Hunter, stariji američki ekonomist u Capital Economicsu.

Capital Economics predviđa da će čak i ako stopa nezaposlenosti poraste na 20% u aprilu, godinu ipak završiti ispod 10%.

Ali i ta stopa nezaposlenosti je izuzetno visoka, primijetio je Slok. Stopa nezaposlenosti u februaru bila je na gotovo 50-godišnjem minimumu od 3,5%, prije nego što je skočila na 4,4% u martu.

Taj nivo nezaposlenosti neizbježno će utjecati na potrošnju potrošača, što čini otprilike 70% ekonomskog rezultata zemlje, upozorio je Slok.

Izvor: Biznisinfo