Prezentovana „Poslovna inicijativa za poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života“

858

STUDEN Grupa u saradnji s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH i Privrednom komorom Brčko distrikta BiH danas je u velikoj sali Skupštine Brčko distrikta BiH održala prezentaciju „Poslovna inicijativa za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu BiH“. Prezentaciji su prisustvovali prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan, poslanici u Skupštini Brčko distrikta BiH i članovi Vlade Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici realnog sektora.

Prezentacija je nastala iz tendencije da se razviju snažnije veze između svih interesnih strana u Distriktu, institucija, privrede i građana kako bi se zajedničkim nastupom predstavili poslovni potencijali u Brčko distriktu BiH s ciljem unapređenja poslovnog i životnog ambijenta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je prezentacija šansa za stvaranje općih uslova i brži privredni razvoj Brčko distrikta BiH.

„Ovo je prilika da učinimo nešto na privrednom razvoju Distrikta i da spriječimo odlazak mladih s ovih prostora. Nakon ove prezentacije treba odmah početi raditi i formirati koordinaciona tijela po pitanju konkretnih projekata, ali i da prilagođavamo zakone i ostale propise potrebama investitora na prostoru Distrikta. Siguran sam da ćemo prepoznati jedan opći interes i priliku da radimo u interesu građana Brčko distrikta BiH“, kazao je Milić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da će zakonodavni okvir biti izanaliziran od strane poslovne zajednice zajedno s Vladinim odjeljenjima kako bi se došlo do najkonkretnijih rješenja koja bi ubrzala proces investiranja i ulaganja u Brčkom.

„Mi ovo vidimo kao jednu od posljednjih šansi za značajniji iskorak u razvoju Distrikta, podizanja kvaliteta života i buđenja neke perspektivnosti koja je neophodna u osjećanjima ljudi, a sve da bi našli razloga da ostanu ovdje, grade budućnost za sebe i svoje porodice“, naglasio je Kadrić.

Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN Grupe, u toku prezentovanja istakao je važne segmente za razvoj procesne industrije i proizvodnje, ali i način podizanja standarda i kvaliteta života svih stanovnika Distrikta.

„Mora se popraviti kvalitet života, a da bi se to popravilo to mora biti ekonomski opravdano ulaganje i zato smo došli do toga da u Brčkom treba razvijati i turizam sa svim elementima, poljoprivredu i voćarstvo i to s jasnim principima gdje i na šta se fokusirati i za šta imamo tržište. Nakon toga treba napraviti adekvatan urbani razvoj čime se diže kvalitet grada na svaki mogući način i onda da se kroz poslovne zone, slobodne zone, logistiku dovedu po jednom konceptu i strani i domaći investitori. To je projekat obuhvatan i on bi mogao početi sljedeće godine i obuhvata perspektivu sljedećih pet do deset godina razvoja“, pojasnio je Studen.

Sanela Hadžajlić, predsjednica Privredne komore Brčko distrikta BiH, kazala je da je potrebno napraviti ambijent kako bi privrednici osjetili benefite Brčko distrikta BiH kao zajednice u kojoj mogu da ulažu.

„Privredi Distrikta je potrebna jedna inicijalna kapisla kako bi se krenulo u razvoj privrede, u poboljšanju kompletnog života tako da je Privredna komora osjetila i shvatila da je ovo posljednji momenat. Nastojimo da privučemo što veći broj investitora kako domaćih tako i stranih, da zadržimo omladinu koja masovno odlazi iz Distrikta. Definitivno treba mijenjati kompletnu situaciju kako bi i privrednici osjetili benefite Brčko distrikta BiH kao zajednice u kojoj mogu da ulažu“, kazala je Hadžajlić.

Prije prezentacije supervizor za Brčko Michael Scanlan sastao se u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i njegovim zamjenikom Ivom Filipovićem.

„Danas sam s čelnicima Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH razgovarao o projektima koji će poboljšati kvalitet javnih usluga i promovirati Distrikt kao dobro mjesto za poslovanje. Transparentnost u odlučivanju i jasna povezanost s promocijom boljitka zajednice predstavljaju srž svih napora na uspostavi dobre javne uprave. Radujem se ponovnom dolasku u Brčko kako bih mogao posvjedočiti napretku po pitanju usluga i projekata koji će koristiti svim građanima Distrikta“, rekao je supervizor Scanlan.

Izvor : Vlada Brčko distrikta