Stomatološke usluge za djecu sa smetnjama u razvoju uskoro u UKC-u Tuzla

584
Obavljanje intervencija na sanaciji zuba kod djece sa smetnjama u razvoju nije jednostavan posao, zbog čega su u Univerzitetskom kliničkom centru odlučili pomoći.

Nakon što je raspisan poziv Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za stomatologe i ustanove o obavljanju tih zdravstvenih usluga, prijavila se samo doktorica Alma Đerzić, vlasnica privatnog stomatolškog centra. Ona će dva puta sedmično, u operacionoj sali Dječije hirurgije UKC-a Tuzla zajedno sa stručnjacima kliničkog centra vršiti sanacije zuba u općoj anesteziji.

”Pod krovom ove kuće imat će sve, i u slučaju da dođe do nekih komplikacija i prije toga će svako dijete biti pregledano od strane pedijatara i od strane anesteziologa i tek kad oni daju dozvolu moći će da se dijete uspava i da se radi ta stomatološka intervencija koja je već planirana”, navodi prof.dr. Fahrija Skokić, pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Pripreme za realizaciju ove mjere su dugo trajale, jer se moralo sve zakonski ispoštovati, kaže doktorica Skokić. Za roditelje djece sa autizmom ovo je pozitivna informacija, jer je borba za ostvarivanje tog prava dugo trajala.

”Očigledno je da se ovaj problem sad shvatio ozbiljno i da će najvjerovatnije za nekakvih dva do tri mjeseca ta opservacija raditi u Univerzitetskom kliničkom centru. Potrebe takve djece da to rade u općoj anesteziji su negdje preko 90 posto autista. Moram da kažem da i drugi razni poremećaji iziskuju ovakav vid opservacije zuba u općoj anesteziji”, kaže Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece – osoba sa autizmom Tuzla.

U UKC-u Tuzla će biti obavljani specijalistički pregledi anesteziologa, zatim će biti vršena popravka i vađenje zuba, resekcija korijena zuba, liječenje zuba i čišćenje zubnog kamenca. Prednost je što je doktorica koja će pružati te usluge već imala iskustva u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju.

”Radila je već u inostranstvu sa djecom sa posebnim potrebama, ima to iskustvo. Što se tiče tog stomatološkog dijela, njena je oprema koju će ona donositi”, ističe doktorica Skokić.

U one dane kada u operacionoj sali Dječije hirurgije budu vršeni pregledi i intervencije na sanaciji zuba kod ove populacije, neće biti izvođeni ostali operativni zahvati za djecu. Za hitne slučajeve ostaje slobodna druga sala. Program sanacije zuba za ovu djecu nije vremenski ograničen, kao raniji projekti koji su trajali po nekoliko mjeseci ili malo duže.

Izvor: rtvslon.ba