Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i ambasador Islamske Republike Pakistan Muhammad Khalid Rao ocijenili su danas da su bilateralni odnosi između dvije zemlje izuzetno dobri, te da se odvijaju u duhu prijateljstva dvije države.

Konstatirano je da BiH od sticanja nezavisnosti ima izuzetnu podršku Pakistana, a ona je naročito bila vidljiva tokom agresije na BiH, dok je istovremeno BiH pružala pomoć Pakistanu u teškim trenucima, kakav je bio veliki zemljotres iz 2005. godine.

Razgovarano je i o detaljima ranije dogovorene posjete predsjedavajućeg Džaferovića Pakistanu, koja bi trebalo da doprinese dodatnom jačanju prijateljskih odnosa dviju država. S obzirom na pandemiju koronavirusa, posjeta će biti realizirana čim to dozvole okolnosti.

Ambasador Rao informirao je predsjedavajućeg Džaferovića da je Ambasada Pakistana spremna za punu saradnju sa institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i da to nije bilo, niti će biti dovedeno u pitanje.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da je Bosna i Hercegovina zainteresirana da zajedno sa svojim partnerima rješava pitanje ilegalnih migracija, naglašavajući da su pri tome neprimjerene i nedopustive prijetnje i uvrede ambasadorima akreditiranim u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

RTVSlon

A.Osmičić