Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Organizacioni komitet  su potvrdili da će se Olimpijske igre “Tokyo 2020” održati od 23. jula do 8. augusta 2021. godine.

U skladu s novim terminom Olimpijskih igara, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) će nastaviti podržavati naše vrhunske sportiste ka ostvarenju norme za Olimpijske igre. Fokus podrške će i dalje biti na sportistima koji su već ostvarili A normu, a to su Amel Tuka, Larisa Cerić i Mesud Pezer.

OKBiH pregovara i nada se da će u ovom produženom terminu odgovorni ljudi za sport u državi BiH (Ministarstvo civilnih poslova) dati maksimalnu finansijsku podršku ovom projektu kako bi što više bh. sportista učestvovalo na Igrama i kako bi ostvarili naše zajedničke snove nakon teškog perioda izazvanog pandemijom Covid-19 za koji se nadamo da će brzo biti iza nas.

Trenutno OKBiH iz svog budžeta uz pomoć Fonda solidarnosti MOK-a stipendira 16 sportista u njihovim nadanjima da se kvalifikuju za nastup na Olimpijskim igrama “Tokyo 2020” i ostvare što bolji rezultat.

Stipendisti OKBiH su Larisa Cerić (judo), Aleksandra Samardžić (judo), Ivona Ćavar (karate),   Tatjana Đekanović (streljaštvo), Emina Hadžiahmetović (stoni tenis), Lejla Tanović (biciklizam),   Amina Kajtaz (plivanje), Amel Tuka (atletika), Mesud Pezer (atletika), Harun Sadiković (judo), Meris Muhović (karate), Adem Fetahović (boks), Hamza Alić (atletika),Mihajlo Čeprkalo (plivanje), Abedin Mujezinović (atletika) i Kemal Mešić (atletika).

Izvor: RTV TK