Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je predmet zbog odbrane doktorske disertacije bivšeg ministra zdravstva ovog kantona Bahrudina Hadžiefendića uprkos mjerama zabrane, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine glasnogovornik Tužilaštva Admir Arnautović.

“Mi smo odmah reagovali, uzeli smo materijalnu dokumentaciju koja se vezuje za to, uzeli smo izjave i još se neke provjere poduzimaju da se utvrdi na koji način je došlo do toga, da li je u skladu odlukama koje je donio Senat i ima li krivične odgovornosti”, kazao je Arnautović.

Bivši Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić održao je odbranu doktorske disertacije 27. marta u amfiteatru na Medicinkom fakultetu u Tuzli, samo dan nakon usvajanja odluke o odgađanju svih odbrana na Univerzitetu u Tuzli.

Senat Univerziteta u Tuzli 26. marta je na vanrednoj sjednici donio odluku o načinu organizacije i realizacije nastave za vrijeme stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa. Ovom odlukom su odgodili sve odbrane diplomskih i magistarskih radova, te doktorskih disertacija do 30. aprila 2020. godine.

Ljekarska komora Tuzlanskog kantona je u svom saopštenju pozvala na reakciju Kantonalno tužilaštvo TK, zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo time što je 27. marta u prostorijama Univerziteta u Tuzli organizirana javna odbrana doktorske disertacije.

“Komora prati aktivnosti svojih članova i još jednom poziva članove i građane BiH da poštuju preporuke kriznih štabova i drugih institucija vlasti”, stoji u saopštenju Ljekarske komore TK.

IZVOR:RTV Slon