Ramazan je mjesec baziran na lunarnom kalendaru čije trajanje varira između 29 i 30 dana. Osobe koje poste tokom mjeseca ramazana ustežu se od hrane, pića, pušenja ili uzimanja lijekova oralnim putem (tablete, kapsule, sirupi) u periodu od svitanja do zalaska sunca.

Prema islamskom učenju, post nema namjeru da optereti osobu koja ga praktikuje. Ramazanski post je četvrti od pet stubova islama ili islamskih šartova i predstavlja obaveznu dužnost (farz) za odrasle muslimane, osim onih koji pate od bolesti, putuju, ili su stariji, trudnice, majke dojilje, imaju dijabetes ili prolaze kroz menstrualni ciklus.

Bolesnici odnosno osobe koje nisu fizički u mogućnosti da poste nisu dužne ispunjavati ovu obavezu kako je rečeno i u Svetoj Knjizi muslimana – Kur`an: Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti. (El-Bekare, 185.)

Bolesnici se, s aspekta propisanog posta i odnosa prema njemu, mogu podijeliti u tri grupe:

  1. Oni koji bi doveli svoj život u pitanje ako bi postili. Takvima nije dozvoljeno postiti i njima je obaveza da ne poste.
  2. Oni koji osjećaju veliku poteškoću kada poste, ali im to ne šteti. Takvima je dozvoljeno da ne poste jer potpadaju pod pojam ”bolesnika” – onog kojem je dozvoljeno da mrsi. Štaviše, njima je prioritetnije da mrse nego da poste, jer, na taj način koriste dozvoljene olakšice
  3. Osoba koja je bolesnik, ali ne bi osjećala nikakvu poteškoću ukoliko bi postila, niti bi joj post štetio. Po ispravnijem mišljenju, takvoj osobi obaveza je da posti, jer ostavljanjem posta ništa ne postiže. Kao primjer možemo navesti onoga koji je slomio ruku i ne osjeća nikakve bolove od toga, osobu koja je prehlađena itd. Takva osoba obuhvaćena je riječju bolesnik, ali pošto nema bolova i post joj ne šteti, obaveza joj je da posti.

U nastavku pogledajte video koji sadrži:

  • Ukratko objašnjenje o životu sa dijabetesom tokom Ramazana, uz preporuke doktora.
  • Fiziološki aspekti  i uticaj posta na metabolizam, sa  posebnim osvrtom na osobe sa  dijabetesom koje uzimaju inzulin ili  druge hipoglikemike, te najaviti moguće  zdravstvene rizike
  • Priprema organizma za Ramazan
  • Savjeti za prehranu tokom Ramazana
život sa dijabetesom tokom Ramazana

A.Osmičić

(LUNA)