Odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta ukazao je na neophodnost podrške medijima u prevazilaženju posljedica krize nastale pandemijom bolesti Covid-19, koju izaziva koronavirus.

U EP-u navode kako su mediji i novinarski sektor tokom pandemije ključni za pravovremeno i tačno informiranje javnosti, ali i kako se suočavaju s velikim gubicima, prevenstveno zbog pada prodaje reklamnog prostora za čak 80 procenata, prenosi Fena.

– Oni su naša odbrana od lažnih vijesti i dezinformacija. Istovremeno, jako su pogođeni padom prihoda od reklama i činjenicom da im je budućnost neizvjesna –  upozoravaju zastupnici EP-a.

Odbor za kulturu i obrazovanje EP-a je zatražio od Evropske komisije da osigura da novac iz fondova namijenjenih za obnovu ekonomije nakon pandemije koronavirusa stigne i do medija, kao i do ustanova kulture, pojedinačnih stvralaca i dobrotvornih organizacija.

U saopćenju EP-a navodi se da je od EK-a zatraženo da se istraži mogućnost formiranja hitnog fonda za pomoć medijima i novinarskom sektoru, prenosi Al Jazeera.

Parlament navodi da bi se novac za pomoć medijima mogao osigurati iz fondova za druge programe koje je trenutno nemoguće trošiti zbog pandemije.

– Stvorite hitni fond za medije, namijenite strukturne fondove za kulturu i pojačajte garancije za ove sektore – poručili su europarlementraci.

RTVSlon

A.Osmičić