Jedno odjeljenje Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli je zatvoreno nakon što je zaraza koronavirusom potvrđena kod medicinske sestre.

Nakon obrade 93 uzorka u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a među njima je medicinska sestra iz Klinike za dječije bolesti.


Direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović, medicinska sestra je bila u kontaktu s ranije zaraženom doktoricom iz ove tuzlanske klinike.

“Jedno odjeljenje u Klinici za dječije bolesti, u kojem je radila ova medicinska sestra, je isključeno iz procesa rada. Svi zaposlenici tog odjeljenja su poslani kući u samoizolaciju, iako su rezultati njihovih testova na koronavirus bili negativni”.

Higijensko-epidemiološka služba Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli provodi sve aktivnosti koje su u njihovoj nadležnosti. Također, pronalaze i prve kontakte koje je inficirana medicinska sestra imala.

Podsjećamo, Klinika za kožne bolesti tuzlanskog UKC-a ranije je zatvorena zbog potvrđivanja zaraze koronavirusom kod doktorice i medicinske sestre.

One pripadaju klasteru Medicinskog instituta Bayer u Tuzli, poznatijem kao Centar za srce.Svi pacijenti koji trebaju medicinsku pomoć u ovoj klinici sada se preusmjeravaju u Kliniku za interne bolesti, a specijalističku pomoć putem videolinka ili nekih drugih kanala pružaju zaposlenici iz kućne izolacije.

Izvor: RTV TK