OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 03. 04. 2020. u 06 : 25 sati

Zbog niskih jutarnjih temperatura skrećemo pažnju na moguću poledicu. Izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Za danas je najavljen početak sanacionih radova na magistralnom putu Buna-Tasovčići, zbog čega će se na mjestu izvođenja radova saobraćati naizmjenično-jednom trakom.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška duge su kolone teretnih vozila na ulazu u našu zemlju.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini sunčano prije podne. U drugoj polovini dana se očekuje umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 17°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Stabilnije vremenske prilike ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake. U jutarnjim satima poželjno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju, obzirom da će biti prohladno. Opšta slika će se, sa porastom temperatura, dodatno poboljšati u drugom dijelu dana.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 30.03. 2020. – 05.04. 2020. godine

Prema kartama prognostičkih modela, nakon relativno toplog posljednjeg martovskog vikenda, većim dijelom naredne sedmice očekuje se hladnije vrijeme, praćeno povećanom naoblakom i povremenim padavinama slabijeg intenziteta, na jugu pretežno sa kišom, u unutrašnjosti zemlje moguće sa snijegom. Preovladavaće sjeverni vjetar. Od utorka 31.03. izgledna je pojava jutarnjih mrazeva umjerenog intenziteta, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -6 do 0 u centralnim područjima zemlje, na sjeveru i jugu do 4 °C. Maksimalne dnevne dostizaće od 0 do 4 °C u unutrašnjosti, na jugu do 8 °C. Od četvrtka 02.04., opasnost od pojave mraza će se umanjiti, pri tome će jutarnje temperature oscilirati od 0 do 6 °C. Danju će otopliti, preovladavaće sunčanije vrijeme, a maksimalne temperature dostizaće krajem vikenda između 6 i 10 °C u centralnim dijelovima zemlje, u Krajini, Posavini i Hercegovini od 12 do 14 °C. Pojava mraza mogli bi uzrokovati štete na ranocvjetajućim kulturama, stoga je preporučljivo pratiti prognoze i savjete stručnih službi, kako bi poljoprivrednici pravovremeno reagovali.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u Gradačcu oko 7.30 iznosila je -2°C. Dan će proteći kroz vedro vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 15°C.

Vatrogasna jedinica je sinoć u 20:20 imala intervenciju u industrijskoj zoni gdje je gorjela firma “Famaco”, kako saznajemo iz vatrogasne službe požar još uvijek nije ugašen. Pripadnici vatrogasne jedinice u ovom momentu rade punih 12h. U pomoć im je pridošla i Vatrogasna jedinica Brčko Distrikta.

Policijska uprava je evidentirala 1 događaj pod ostalo i 1 krivično djelo u ul. H.K. Gradaščevića.

Firma “Telesky” Gradačac nam javlja da Škorići nemaju internet. Trenutno je trafo stanica u industrijskoj zoni namočena vodom pa je došlo do prekida u snabdijevanju el. energijom.

Brčko:

Policijska uprava je evidentirala 1 saobraćajnu nesreću i 1 krivično djelo.

Urgentni centar je evidentirao 27 pacijenata, 1 djevojčica je rođena a 3 lica su preminula.

Vatrogasna jedinica je intervenisala na 3 požara i 3 tehničke intervencije.

A.Osmičić, B1TV