Niskobudžetni prijevoznik Wizz Air, koji se u bivšoj Jugoslaviji može pohvaliti bazama u Skoplju, Tuzli i Beogradu, objavio je da će otpustiti 1.000 članova osoblja, ili oko 19 posto cjelokupne radne snage kao rezultat pandemije koronavirusa.

Prevoznik nije iznio detalje o tome koja tržišta će biti pogođena. Osim toga, dodatne mjere privremenog odsustva zaposlenika poduzete su “u kratkom roku” kao rezultat trajnih ograničenja putovanja.

Smanjuju se i plate za preostalu radnu snagu, a piloti, kabinsko osoblje i uredsko osoblje izgubili su u prosjeku 14 posto svoje plate za cijelu godinu, dok će glavni izvršni direktor, Upravni odbor i svi viši dužnosnici izgubiti 22 posto svojih plata.

Direktor firme Jozsef Varadi, koji je nedavno kritizirao planove vlada za pružanje državne pomoći nacionalnim prevoznicima, rekao je da je Wizz Air poduzeo razne inicijative za zaštitu kompanije tokom pandemije i pregledava konkurentnost i raspodjelu imovine.

– Također radimo na poboljšanju našeg strateškog, troškovnog i novčanog položaja nakon krize kako bismo osigurali da možemo ostvariti naš dugoročni cilj rasta. Wizz Air je nesumnjivo u najboljoj poziciji za dugoročno stvaranje vrijednosti u evropskoj avio industriji zbog svog poslovnog modela niskih cijena i niskih troškova, i jedinstvenog pozicioniranja kao tržišnog lidera na rastućem tržištu srednje i istočne Evrope. Kompanija očekuje da će u narednim godinama pružiti značajnu dioničarsku vrijednost, ekološke prednosti i mogućnosti zapošljavanja – rekao je Varadi.

BiznisInfo

A.Osmičić