Na mjestu nekadašnje Livnice čelika u Tuzli gradit će se luksuzni stambeno-poslovni kompleks koji će predstavljati jednu od najvećih poslijeratnih investicija u BiH.

Kako Tuzlanski.ba nezvanično sazanje u pitanju su strana ulaganja, a vrijednsot investicije se mjeri u stotinama miliona KM.

Uskoro bi i na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle trebala da bude i zvanično upriličena “3D” prezentacija ovog kapitalnog poduhvata.

Idejno rješenje za stambeno-poslovni kompleks ne mjestu nekadašnje Livnice čelika u Tuzli izradio je kako saznajemo IPSA Institut iz Sarajeva.

Kroz ovaj stambeno-poslovni kompleks prolazit će i saobraćajnica koja će povezati sjevernu i južnu magistralu, a u sklopu koje će biti izgrađen kružni tok.

Ono što će ovaj kompleks činiti jedinstvenim jeste i toranj od 43 sprata koji će biti veći od “Avazovog Twist Tower-a” u Sarajevu koji ima 40 spratova.

Idejni tvorac tornja je navodno arhitekata Faruk Kapidžić koji je projektovao i “Avaz Twist Tower” jednu od najljepših zgrada u regionu. Po visini, Avaz Twist Tower je 88. toranj u Evropi.

Za sada još uvijek nema zvaničnih informacija o tome kada bi trebala početi gradnja ovog velikog kompleksa koji će Tuzlu svrstati među odabrane gradove Evrope koji imaju toranj sa preko 40 spratova.

Podsjetimo, Livnicu je u martu 2017. godine kupio za nešto manje od 14 miliona maraka, aktuelni kalesijski načelnik opštine Sead Džafić.

(Tuzlanski.ba)