U gradu Zmaja od Bosne, u Gradačcu, organizovana je radionica u okviru projekta “Putokazi novinarstva”.

U subotu (2.3.2019.), u prostorijama Biblioteke “Alije Isaković”, mladi iz Gradačca su mogli da čuju o osnovama novinarstva iz prve ruke. Naime, Džemal Delić, novinar Radio Gradačca, prenio je svoje dugogodišnje iskustvo iz ove profesije. Svoju prezentaciju Džemal je nazvao simbolično “Ja, novinar”. 

Iskrenu priču u svojim počecima, o tome šta se sve radilo i gdje ga je sve to dovelo, Džemo je iznio na uvjerljiv i iskren način.

– Novinar treba misliti na posljedice onoga što napiše, s obzirom da njegovo pisanje može za nekoga biti štetno, naglasio je prisutnima, prilikom pojašnjavanja profesije novinara i njegove misije.

Dalje se pričalo o kodeksima u novinarstvu, ali i o strukturi same vijesti. Učesnici su imali priliku da kroz praktične vježbe uđu u neke od tajni ovog zanata, a većina je bila oduševljena time. 

Mlade u životu očekuju mnogi izazovi u pogledu prezentiranja kroz školu, posao, hobi, zabavu… Da bi te prezentacije bile uspješne važni segmenti su govor tijela, dikcija, izgovor i samopouzdanje. Jednom riječju – dobra priprema! O svim tim specifičnostima, svojim iskustvom nam je otkrio kako da savladamo strah, o čemu najviše da vodimo računa i šta nas sve može iščekivati.

Prve praktične primjene, onoga što su naučili, učesnici će imati priliku da primijene u radio emisiji, koja će biti emitovana u programu Radio Gradačca.

Naredno druženje smo zakazali za 16.3.2019., kada nas očekuje Push Pauza u Gradačcu!

Radio Gradačac / Omladinska novinska agencija u BiH