Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 86 žrtava koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora bit će obavljena 20. jula.

Nakon identifikacije posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena u Identifikacionom centru Šejkovača koja je počela 1. jula, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava na kolektivnoj dzenazi koja će biti obavljena 20. jula na stadionu Vedro Polje u Hambarinama, u Prijedoru – potvrdila je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Identifikacijama je potvrđen identitet ukupno 91 žrtve s područja Prijedora, Kozarca i Kotor Varoši. Nakon identifikacije, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava, koji će biti obavljen na pojedinačnim mezarjima u Prijedoru.

Fazlić napominje da će najveći broj njih biti ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani, 68 žrtava.

Po njenim riječima, većina žrtava koje će biti ukopane ove godine su žrtve čiji su ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama. Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima.

U tri slučaja radi se o žrtvama koje su pogrešno identifikovane klasičnom metodom, a čiji su ostaci pronađeni u grobnicama Hrastova glavica, Kamičani te Šehidskom mezarju Čarakovo.

Pet identifikovanih žrtava bit će naknadno sahranjeno po odluci njihovih porodica. Radi se katolicima koji su također nastradali na Korićanskim stijenama u zločinu koji se dogodio u julu 1992. godine – kazala je Fazlić.