Turska se priprema za pokretanje međunarodno priznatog sistema certificiranja za turistička područja i objekte “bez koronavirusa” kako bi oživjela ovu industriju, rekao je ministar turizma i dodao da bi se domaći turizam mogao vratiti u normalu do kraja maja.

U razgovoru za NTV, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy rekao je da ministarstvo sarađuje sa nadležnim ministarstvima i predstavnicima industrije na odlučivanju o smjernicama i propisima za ovaj sistem certifikacije.

Ersoy je rekao da će ministarstvo započeti s izdavanjem “coronavirus-free” certifikata turističkim djelatnostima gdje nije otkriven kontakt s virusom a potrebne sigurnosne i higijenske mjere su potvrđene, piše turski Daily Sabah.

Oporavak u maju

Erkan Yağcı, predsjednik Mediteranskog udruženja turističkih hotelijera, rekao je da je ove mjere certificiranja pozdravila industrija koja traži smjernice za korake normalizacije usred pandemije.

Napomenuo je da će certificiranje pomoći hotelima i drugim pružateljima usluga da putnike uvjere u njihove higijenske standarde, a Yağcı je rekao da će upravo to biti najvažniji faktor u postpandemijskom turizmu.

Ersoy je napomenuo da bi industrija, kada je u pitanju domaći turizam, mogla započeti proces oporavka krajem aprila a da bi do normalizacije moglo doći krajem maja.

Ülkay Atmaca, voditeljica turskog Udruženja profesionalnih menadžera hotela, rekla je da bi do turističkih kretanja moglo doći za vrijeme Ramazanskog Bajrama krajem maja.

Domaći turisti imaju važnu ulogu

Atmaca je rekla da se povratak međunarodnih putnika veže za brzi oporavak domaćeg turizma.

„Domaći putnici moraju započeti provoditi svoje odmore ovdje kako bi stranim turistima pokazali da je Turska sigurno i čisto odredište za odmor.“

Ugroženo 50 miliona radnih mjesta

Izbijanje epidemije dovelo je u opasnost desetine miliona radnih mjesta u globalnom turizmu kao i čitav turistički sektor.

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam prošlog mjeseca saopćilo je da pandemija ugrožava do 50 miliona radnih mjesta u ovom sektoru, pri čemu će putovanja ove godine vjerojatno pasti za četvrtinu, a Azija će pritom biti najteže pogođeni kontinent.

BiznisInfo

A.Osmičić