Jedna od najvećih interpretatorki tradicionalne bh. pjesme – sevdalinke Emina Zečaj, preminula je sinoć u Sarajevu u 81. godini.

Po mišljenju muzičkih kritičara, bila je jedna od najboljih interpretatorki sevdalinke. Eminu Zečaj je šezdesetih godina otkrio prof.dr. Cvjetko Rihtman, etnomuzikolog i nakon audicije kod poznatih profesora Zvonimira Nevžele i Beluša Jungića, počinje svoju karijeru. Provela je mnogo godina kao sakupljač tradicionalnih pjesama i time obogatila arhivu radija BiH a tako i repertoare svojih bližih kolega. Uloga Emine Zečaj u očuvanju izvorne tradicionalne pjesme je ogromna. Njena interpretacija i način izvođenja su također građa i predmet proučavanja mnogih bosanskohercegovačkih i stranih kritičara i etnomuzikologa.

Emina Zečaj rođena je 17.03.1939. godine u starom dijelu Sarajeva. Odrasla je u patrijahalnoj porodici Ahmedhožić Avdije i Melće. Završila je srednju tekstilnu školu i medresu. Imala je dvoje djece.

O njenom životu, radu i uspjesima snimljene su mnoge TV i radio emisije. Bugarska RTV snimila je dokumentarni film: Bosanska sevdalinka sa Eminom Zečaj. Brojni naučni radovi etnomuzikologa, od kojih je i naučni rad prof.dr. Ankice Petrović, diplomski rad studenata generacije Azre Pašić i mnogih drugih koji su učinili našu tradicionalnu sevdalinku još poznatijom i vrijednijom poštovanja. Predstavljala je bosanskohercegovačku tradicionalnu muziku širom svijeta. Realizovala je 5 singl ploča, 4 LP-ja, 4 CD-a te snimila veliki broj pjesama za arhiv Radio Sarajeva, uz mnogobrojne nastupe na RTV širom BiH i bivše Jugoslavije. Snimila je pjesme za film ”Gori vatra” Pjera Žalice, te za film ”Remake” Dine Mustafića u saradnji sa Adijem Lukovcem, u kojoj su pjesme Emine Zečaj muzička kulisa samog filma. Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje.

RTVSLON

A.Osmičić