Kantonalni štab civilne zaštite pozvao je sva zainteresovana pravna lica sa područja ovog kantona, koja raspolažu smještajnim kapacitetima na području TK, sa mninamlno 50 soba, a koje imaju vlastito kupatilo i WC, da dostave ponude o cijeni smještaja po osobi. Istovremeno, prva grupa građana danas je napustila karantin u hotelu Tuzla i odlazi u kućnu izolaciju od 14 dana.

Odlukom Vlade TK, a na zahtjev federalnog ministarstva zdravstva, podsjećamo, tri sprata hotela “Tuzla” pretvorena su u karantin za 63 studenta, koji su se početkom aprila vratili iz Njemačke gdje su boravili na ferijalnom radu. Prva grupa od 23 studenta danas oko podne napustila je karantin. Studenti su prije toga prošli dva testiranja.

– Poslije dva uzastopna testiranja u roku od 48 satu, pošto su nalazi negativni dobili smo rješenja o otpustu prvih 23 građana BiH iz ovog karantena, koji je određen za TK, kazao je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Druga grupa studenata naišla je na probleme prilikom napuštanja karantina. Njihova rješenja stigla su u popodnevnim satima.

Prema riječima direktora Jovanovića Kantonalna uprava civilne zaštite suočena je s manjkom prostorija za karanten.

– Ovim putem želim da se obratim pravnim licima koja posjeduju poslovne prostore, koji odgovaraju karantenskom smještaju, da se jave na web stranicu KUCZ. Vlada će raspravljati i donijeti odluku o mogućim prostorima. Imamo najavu velikog broja građana koji će se vratiti u BiH, jer većina ostaje bez posla u zapadnim zemljama, naglašava Jovanović.

Studenti koji su danas napuštali karantin u Hotelu Tuzla sretni su što idu svojim kućama. Ističu da su uslovi smještaja bili zadovoljavajući, da su imali obezbijeđena tri obroka i besplatan internet.

– Imali smo tri obroka dnevno, omogućen nam je i besplatan internet. Transport je bio organizovan na najbolji mogući način. Imali smo svu potrebnu opremu, kako bi se spriječio kontakt sa virusom, kazao je student Elvir Mujkanović iz Srebrenika.

– Bili smo na privremenom radu u Njemačkoj dva mjeseca. Pri povratku naša grupa je smještena u karantin. Ispočetka je bilo manjih problema. Kasnije su se uslovi popravili. Dr Mulić i direktor Jovanović su nam puno pomogli. Odnosili su se prema nama kao roditelji, a ne službenici. Olakšali su nam boravak ovdje, kazao je student Aid Jahić iz Tuzle.

Prostorije hotela “Tuzla” i dalje će se koristiti kao karantin. Sobe u kojima su boravili studenti bit će dezinfikovane, i u njih će biti smještene osobe koje se trenutno nalaze u karantinu u Studentskom centru – paviljon 1.

(RTVTK)

A.Osmičić