U telefonskom razgovoru sa A.Šarac, bosanskim šoferom koji radi u Kranju Slovenija saznajemo stanje sa terena.

Situacija se smiruje. Građani nose maske kada idu u market, a u svom mjestu se kreću slobodno, kao i penzioneri. U Sloveniji, još uvijek kao i u Italiji vam traže na istovari da imate rukavice i masku, u Austriji mi nisu tražili ni to.“- navodi A. Šarac.

Kako saznajemo on ne dijeli mišljenje da su šoferi žrtve u ovom vremenu. Kaže kako su oni ljudi koji se trude da rade svoj posao, jer ako bi i oni sjedili u kućama dosta toga bi svima falilo a i njihove porodice imaju troškove.

Od početka situacije sa COVID-19, navodi kako kolege jako paze na higijenu.

Gdje god da sam stao u market i sreo kolegu šofera, uvijek su bili sa maskama i rukavicama. Kao i svi, oni imaju djecu i roditelje. Niko se tu ne pravi hrabar.“- navodi on.

Po njegovim navodima, situacija se smiruje. U Austriji se sve normalizovalo osim rada ugostiteljskih objakata. U Sloveniji kamioni prolaze bez nekih problema, ali za kretanje sa privatnim autom vam je potrebna potvrda firme. Dok se recimo na području Holandije daju samo preporuke građanima o mjerama predostrožnosti. Svi se kreću slobodno.

Po njegovom ličnom mišljenju, pandemija je na području EU u fazi opadanja, a mnogo preduzeća je dobilo dopise kako će se većinom sve vratiti u normalu krajem mjeseca.

On je trenutno na putu 2 sedmice i navodi kako ne zna kada će kući, jer sa dolaskom rizikuje karantin u BiH a posao sada ne može da čeka.

A.Osmičić