Sprema se borba Vlade TK i sindikata: Kako potrošiti 15 miliona viška iz ZZO TK?

687

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Tuzlanskog kantona u 2019. godini ostvario je suficit od 15,1 milion maraka. Intencija Vlade TK je da dio tog novca bude podijeljen zdravstvenim ustanovama za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, što će u većini slučajeva značiti nabavku nove opreme. Međutim, višak sredstava Vladu obavezuje, zbog ranijih dogovora sa sindikatima, na povećanje primanja zaposlenih u zdravstvu.

– Vlada TK je pozvala zdravstvene ustanove da iskažu šta im treba i dat je rok od mjesec dana. Dakle, nakon što dostave spisak sredstava za rad koja su im potrebna, bit će ponovo sačinjen spisak koji će biti dat Skupštini TK na usvajanje. Cilj je unaprjeđenje zdravstvene zaštite, a vidjet ćemo šta će javne zdravstvene ustanova navesti kao svoju potebu – kaže ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Kolektivni ugovor za TK zaposlenih u zdravstvu ističe 1. juna, a rok za postizanje novog je 45 dana. Dakle već sredinom aprila, možemo očekivati prvi potez sindikata. Već sada je jasno da će osnovni zahtjev biti povećanje plaća.

– Novac ZZO-a je novac građana. Tačno je da nam treba nova oprema, ali treba iznaći način da se koriguju plaće. Njemačka Vlada je donijela odluku da prekvalifikovani kadrovi više ne mogu raditi tamo i sve više našeg kadra će se na to odlučivati – priča Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK.

On upozorava na nejednaku cijenu rada u zdravstvu FBiH, pa tako najviše vrijedi rad zdravstvenih radnika u kantonima koji pružaju najmanje zdravstvene zaštite građanima, odnosno šalju ih u Tuzlu ili Sarajevo.

– U Srednjobosanskom kantonu je koeficijent za doktore 5,4, a u TK 4,8, iako veliki dio tercijarnih usluga oni šalju da budu obavljene u Tuzli, odnosno na UKC-u. Mi ćemo zbog toga tražiti iste platne razrede u cijeloj FBiH – ističe Latifović.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH, dodaje, jasno kaže da održavanje bolnica i zdravstvenih ustanova, kupovina opreme idu na teret budžeta, a to nije novac ZZO-a.

– Novac koji izdvajaju građani je namijenjen striktno za liječenje građana, plaće zaposlenih, lijekove i hranu u bolnicama. Naš osnovni zahtjev u TK prilikom pregovora o novom kolektivnom ugovoru bit će povećanje plaća, odnosno ispravljanje disbalansa koji imamo u kantonima. Ukoliko nas ne budu saslušali, uvijek postoje metode sindikalne borbe – zaključio je Latifović.

Direktor ZZO TK Mirsad Hodžić kaže da nije još dobio amandman Vlade TK na Odluku o izmjenama i dopunama Finansijskog plana, kojim se definira raspodjela viška u iznosu od 15,1 milion KM.

– Mi smo koncipirali odluku na jedini zakonski moguć način, a to je da se sve finansira po programima zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama, s kojima Zavod ima potpisane ugovore o pružanju usluga. Dakle, sve u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, odnosno programima donesenim u skladu s tim zakonom – kaže direktor Hodžić.

Ukoliko amandman Vlade TK, naglašava Hodžić, ne bude u duhu zakona, ja ga ne mogu provesti, jer me u bilo kakvom sudskom postupku ne amnestira odluka Skupštine i Vlade TK.

B1TV/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić/Foto: tip.ba