OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 16. 04. 2020. u 08 : 00 sati

Zbog niske temperature u jutarnjim satima upozoravamo na moguću poledicu na dionicama u planinskim predjelima.

Danas počinju radovi na nekoliko lokacija na dionici magistralnog puta Jajce-Donji Vakuf, kao i u mjestu Miričina na putnom pravcu Gračanica-Lukavac. Vozila će na mjestu radova saobraćati jednom trakom-naizmjenično.

Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, do 19.04. do 08h, obustavljen je saobraćaj na dionici autoputa A-1 Lašva – Zenica jug. U navedenom periodu saobraćaj se preusmjerava na magistralnu cestu M-17, a isključenje i uključenje na autoput je na petlji Lašva.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Sokolac -1; Bugojno i Drvar 0; Bjelašnica, Ivan Sedlo i Sanski Most 1; Bihać, Jajce, Prijedor i Zenica 2; Banja Luka, Livno, Tuzla i Zvornik 3; Doboj, Grude, Sarajevo i Stolac 4; Bijeljina i Široki Brijeg 5; Trebinje 7; Gradačac 8; Mostar i Neum 10°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 950Pa, za 11hPa je veći od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab, većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 23°C.


AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 13.04. 2020. – 19.04. 2020. godine

Prema prognostičkim kartama, tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini su izgledne stabilne vremenske prilike, sa malo padavina, uz duže sunčane intervale i temperature zraka iznad uobičajenih za ovaj period godine. Jutarnje vrijednosti kretaće se između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C. Maksimalne dnevne dostizaće od 20 do 25 °C. Kratkotrajno, prolazno pogoršanje, moguće je u utorak 14.04., usljed prolaska frontalnog poremećaja sa sjeveroistoka. Temperature će opasti, a nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja, dana 15.04. u centralnoj i istočnoj Bosni moguća je pojava mraza slabijeg intenziteta, pretežno pri tlu. U ovih par dana, maksimalne dnevne temperature dostizaće od 8 do 13 °C u Bosni, u Hercegovini 10 do 15 °C. Od sredine sedmice postepeno će biti toplije i u dane narednog vikenda maksimalne dnevne temperature će, gotovo posvuda, biti iznad 20 °C.
Dospjele padavine, mada ne u velikim količinama, dobro će doći usjevima i popraviće stanje vlažnosti tla.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je povoljna. Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije. Nešto izraženija naoblaka i mjestimična pojava magle u prijepodnevnim satima, izraženije u dijelu Bosne, kod osjetljivih osoba mogu uzrokovati manje poteškoće. Tokom dana će sa porastom temperature biti ugodnije.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 iznosila je 8°C. Tokom dana pretežno sunčano sa djelimičnom naoblakom. Dnevna temperatura zraka između 18-21°C.

Vatrogasna jedinica je prethodna 24 sata provela mirno.

Hitna služba je evidentirala 54 pacijenta. Niko nije upućen na UKC Tuzla.

Policijska stanica zabilježila je 6 događaja pod ostalo.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 1 krivično djelo.

Vatrogasna jedinica imala je 2 tehničke intervencije.

Urgentni centar evidentirao je 29 pacijenata i rođena su 2 dječaka.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić