Izvoz sektora voća i prerađevina od voća BiH u prvom kvartalu iznosio je oko 26,24 miliona KM i manji je za 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio skoro 52 miliona KM i veći je za 20,7 odsto u odnosu na prvi kvartal lani.

Prema analizi Spoljnotrgovinske komore na uticaj virusa korona na ovaj sektor BiH, izvoz smrznute maline, koja je i dalje dominantna, u prvom tromjesečju iznosio je oko 13,81 milion KM i bilježi blagi pad od 0,8 odsto u odnosu na isti period lani.

“Više je pala količina izvoza smrznute maline, nego njena vrijednost, što sugeriše blagi rast izvozne cijene, što je dobro”, ističe se u ovoj analizi.

Osjetni pad kod voćnih kultura, koje takođe dominiraju ovim sektorom, bilježi se kod svježih krušaka, tako da je izvoz ovog voća u prva tri mjeseca iznosio oko 5,54 miliona KM i manji je za 15,4 odsto u odnosu na isti period lani.

Skoro sav izvoz svježe kruške bio je u Rusiju.

Izvoz svježih jabuka u prvom kvartalu ove, u odnosu na isti period prošle godine, manji je za 12,8 odsto i iznosio je oko 3,3 miliona KM, a skoro sav izvoz je usmjeren u Rusku Federaciju i Crnu Goru.

Izvoz džemova i marmelada od voća u prva tri mjeseca ove godine iznosio je oko 1,45 miliona KM i veći je za 17,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U BiH su u prvom kvartalu najviše uvozile banane, ali i ostalo tropsko voće, čija je ukupna vrijednost veća od 35 miliona KM.

BiznisInfo

A.Osmičić