Starije osobe imaju veći rizik za razvoj teže kliničke slike kod infekcije s novim koronavirusom (Covid-19). Imajući u vidu da osobe s demencijom imaju ograničen pristup i mogućnost razumjevanja informacija i činjenica vezanih za Covid-19 pandemiju u narednim redovima informisati ćemo vas kako im pomoći i smanjiti rizik od zaraze, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Dok starije osobe ipak dosta bolje percipiraju kriznu situaciju vezanu za pandemiju potrebno ih je redovno informisati tako što će se korisititi kratke i jasne informacije. Preporučuje se onima koji brinu za osobe koje su oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije da prate upute kriznih štabova i da slijede savjete.

U INZ-u ističu da je za osobe s demencijom obično prvi znak bolesti smetenost, ako se naglo intenzivira smetenost, poteškoće sa disanjem, visoka temperatura jako je važno da se telefonski javite na broj porodične ambulante u kojoj se inače liječi oboljeli.

Za osobe s demencijom možda će biti potrebni pismeni podsjetnici kako bi zapamtili važnost dobre higijenske prakse koju možete postaviti u toalet ili druge lokacije u kući, npr. demonstrirati im pravilno pranje ruku, upotrebe dezinfekcijskih sredstava, dobra respiratorna higijena.

Ukoliko oboljeli ima još neku hroničnu bolest potrebno je osigurati dovoljne količine lijekova koje trenutno uzima. Preporučuje se da se unaprijed pripremi način praktične pomoći, npr. zvanje taksija, dostava hrane, traženje medicinske pomoći.

Preporučuje se da se uobičajena rutina i raspored očuva koliko god je to moguće, te da se održava kontakt s voljenim osobama telefonski ili putem socijalnih medija i video konferencija. Potrebno je osigurati što kvalitetniju i raznovrsniju ishranu, fizičku aktivnost, dovoljno sna i odmora kako bi se sačuvala pokretljivost i smanjila dosada.

Takođe napominjemo da ukoliko planirate primati usluge plaćenog profesionalnog zdravstvenog radnika kod svoje kuće, obratite pažnju da li osoba poštuje protokol za smanjenje prijenosa Coronavirusa. Osigurajte da zdravstveni radnik opere ruke po dolasku, te ga zamolite da nosi masku. Znajte da dolazak bilo koga u vašu kuću povećava rizik od prijenosa Coronavirusa, ističu iz INZ.

A.Osmičić