Samo žena od muškarca može da napravi idealnog muža i oca, tvrdi psiholog iz Rusije

831
Photo: Shutterstock

Ruski psiholog Mihail Labkovski otvoreno savjetuje žene kako da od muškarca naprave savršenog muža i oca svojoj djeci.

U životu i u praksi sam upoznao nekoliko dobrih očeva. Muškarci nisu predodređeni da budu dobri očevi. To im je čak i malo neprirodno. Oni su drugačije napravljeni! Očinski instinkt je mit. U svakom slučaju, oni se ne rađaju sa tim, piše Stil.kurir.rs.

Očevi vole djecu sa društvenom ljubavlju: vezani su za njih jer su im stalno pred očima, jer sa njima provode vrijeme. Čak i ako su prisiljeni. Dobar otac je proizvod dobre strategije. Nije teško udati se i roditi dijete – najteže je od muškarca napraviti dobrog muža i oca.

Prije nego što zatrudnite, prvo saznajte da li je vaš partner za djecu i porodicu i da li je spreman za brak. Samo u ovom slučaju možete se osloniti na njega i sa njim podijeliti odgovornost oko djece. Ako muškarac nije spreman, džaba vam sve. Oslonite se na sebe i ne računajte na njega – nikad!

Na kraju krajeva, sve je na ženi!

Podsjetiću vas na savjet starog doktora Spoka: “Kad izađeš iz porodilišta, stavi dijete u muževljeve ruke i idi na manikir. Iscrpljena si? Nema veze, okreni se i posveti se sebi!”

Mislim da vam je jasno šta je poznati pedijatar sa ovim htio da kaže.

Žašto žene udaljavaju svoje muževe od krevetića sa riječima “Ovdje sve mora da bude sterilno!” ili “Nemoj da ispustiš bebu” ili kada se beba probudi i počne da plače: “Ja ću, ja jedina mogu da je smirim…”.

A onda dolazi majka, baka, sestra, svekrva i muž ne može da dođe do sopstvenog djeteta.

Tako se između oca i djeteta stvara distanca koja vodi ka otuđivanju. Vjerovalo se da otac nije koristan u dječijem uzrastu od prve do treće godine. Znači da je propustio uspavljivanje, maženje, prve korake, prvu vožnju biciklom…

I kada dijete napuni treću ili petu godinu, momenat je prošao. Otac više nikad ne može da se poveže sa svojim djetetom.

Često čujem od očeva: “Šta da radim ja sa bebom? Niti priča, niti hoda…” Kćerka Lava Tolstoja je jednom rekla da se slavni pisac svojoj djeci obratio tek kada su napunili dvadesetu godinu! Tvoj muž nije Tolstoj, na tebi je da od njega napraviš dobrog muža!

Savjeti:

Ako dijete ne spava – normalno je da čovjek koji te voli dođe do bebe i pokuša da je smiri. Najvažnije je da ga u tome ne sprječavaš! Nikad ne odbacuj pruženu pomoć, nikad ne odgovoraj: “mogu ja to sama!”.

Vaš muž mora da se aktivno uključi u njegu djeteta. Odbacite svu drugu pomoć, ali uključite muža!

Kupanje – bez obzira koliko ste sposobni, tata mora da vam pomogne oko kupanja bebe.

Šetnja sa bebom – jednostavno kada tata dođe sa posla dajte mu bebu i kažite mu: “Ja sad spremam večeru, čekam vas kod kuće za dva sata”.

Jednostavno rečeno: presvlačenje, kupanje, uspavljivanje, ljuljanje, šetnja bebe – sve to može zajedno da se radi ili naizmjenično.

Ostavite dijete nasamo sa tatom! Jednostavno izmislite neku obavezu: moram hitno na pregled ili kod zubara itd.

Nema ništa neodgovorno i sebično u tome: zapamtite – vi vaspitavate dijete, spasavate svoju porodicu i svoju zajedničku budućnost.

Izgovori:

Mnogi današnji očevi su odrasli bez tate pored sebe. Neki očevi su radili, neki su bili alkoholičari, neki nezainteresovani za djecu, a neki tradicijom spriječeni…

Današnji tata zbog toga ne zna kako da bude tata. Nije imao dobar uzor. Međutim, samo vježba je dovoljna. Neka provode što više vremena sa bebom pa će im se sve samo reći.

Neki očevi kažu: “Ja zarađujem, donosim novac. Ne mogu još i o djeci da se brinem!” To su gluposti. Sami su htjeli djecu. Jedini način da vam dijete ne izraste u neurotika sa nedostatkom pažnje i kompleksima, je da pored sebe ima i tatu i mamu.

Najgora stvar je kada se od oca napravi – babaroga. Sa njim se djeci prijeti. I kada deca “podivljaju” majka kaže, “sad ću oca da vam pozovem!”. I djeca se odmah smire. To nije dobro. Otac i djeca moraju imati odnos pun ljubavi i razumijevanja, kao što to imaju djeca i mama. Otac ne smije da služi za zastraživanje djece.

Još jedna užasna stvar kod očeva je – ljubomora! Kada se beba rodi, onda 100 posto pažnje majka posvećuje njoj. Otac koji je emotivno nerazvijen i nesiguran, osjetiće ljubomoru. Žena ne smije da zanemari ulogu supruge, ali opet ona mora 100 posto svog vremena da bude majka. To nije lako i jedino se može postići kada postoji prijateljski odnos između supružnika. Tada je na mužu da sagleda situaciju realno i da uvidi svoju grešku.

Savjeti za tate:

Nemojte se ženiti ili praviti dijete, ako ne osjećate da ste spremni. U krajnjem slučaju trebalo bi da imate želju za djecom, pa makar i nekada u budućnosti!

Radite na sebi: naučite kako da dajete i primate ljubav, naučite da izražavate svoja osjećanja.

Ako želite da imate stvarne i dobre odnose sa svojom djecom ne čekajte da napune 15 godina. Kupajte ih, presvlačite ih, hranite njihovo tijelo i um.

Naučite da se igrate sa svojom djecom.

Ne odgajajte djecu da ispune vaša očekivanja. Ne pravite od njih glumce, pjevače, pilote, ekonomiste samo zato što je to bio vaš san. Prihvatite ih onakve kakvi jesu, ne kakvi želite vi da oni budu.

Samo oni koji imaju ili su imali tatu, a ne oca, znaju kolika je to sreća!

(B1 TV/Stil.kurir.rs)