Neki je kuckaju, drugi mirišu, a treći slijepo vjeruju prodavcu. Međutim, tajna se krije u nečemu potpuno drugom. Pogledajte naše savjete pomoću kojih će vaša lubenica biti najbolji izbor.
1. Prava težina
Ne postoji neka magična brojka, ali srednja veličina je idealna. Previše male ili velike možda neće imati lijep ukus.
2. Čista k’o suza
Kora treba da joj je čvrsta, bez udaraca, ogrebotina ili različitih crnih fleka. Što je zrelija to će biti zelenija njena kora.
3. Žuti znak
Sve lubenice imaju jedan znak (odakle su iščupane iz zemlje). Ako je znak bijele ili zelene boje, lubenica još uvijek nije dovoljno zrela. Ako je pak, ovaj znak žute boje onda definitivno zaslužuje mjesto u vašem frižideru.
4. Debela stabljika
Morala bi biti zelena. Ako je suha to znači da već nekoliko dana stoji u skladištu proizvođača i da nije baš svježa.
5. Dobar zvuk
Ako je lubenica sočna i zrela, onda bi trebalo blago da je kucnete po sredini i čujete dubok zvuk šupljine. Ako je zvuk kratak i oštar nije previše zrela.
6. Samo iz hladovine
Ne kupujte lubenice koje su previše dugo stajale na suncu. Naprotiv, birajte radije one koje se nalaze u sjenci.
(B1 TV/Telegraf.rs)