Testovi koji bi mogli pokazati jesu li pojedine osobe već stekle imunitet na koronavirus uskoro će biti dostupan širom SAD-a, što bi mogao biti ključni korak u povratku radnika na posao i, doduše sporo, ponovno pokretanje ekonomije.

Pandemija koronavirusa djelimično ili potpuno je zaustavila sve poslove širom svijeta kako bi se spriječilo da se COVID-19 dalje širi a ekonomije širom svijeta ovim su zastojem teško pogođene. Svi „neesencijalni“ poslovi morali su biti prekinuti a te kompanije počele su otpuštati radnike.

Nema stručnjaka koji u ovom trenutku može reći koliko će mjere socijalnog distanciranja potrajati, no iz Amerike dolazi vijest kako bi test na antitijela mogao unijeti malo nade u trenutnu situaciju.

Kako piše Business Insider, test na antitijela mogao bi otkriti u roku od 15 minuta da li se osoba oporavila od koronavirusa. Ovo bi moglo podijeliti svijet na dva dijela: oporavljene i one koji su još uvijek ranjivi i mogu se zaraziti. To ovoj prvoj grupi, u teoriji, daje mogućnost da se vrati na posao budući da su imuni od ponovne zaraze.

Budući da stručnjaci upozoravaju na veliki broj asimptomatskih slučajeva, test na antitijela mogao bi biti pouzdan i jeftiniji način razlikovanja onoga ko ima imunitet na koronavirus i onoga koga virus još može zaraziti.

Ako bi se imuni mogli vratiti na posao bez rizika da se ponovno zaraze, život bi mogao početi polako da se vraća „u normalu“, što bi donekle ublažilo udar na ekonomiju.

Za test, koji bi se mogao obaviti u udobnosti vlastitog doma, baš kao i kućni test na trudnoću, biće potrebno samo nekoliko kapi krvi i 15-minutno čekanje da biste otkrili da li imate antitijela na koronavirus ili ne. Ako imate antitijela, tada ćete moći reći da li ste imali koronavirus ili ne, a da niste nikada ranije. Samim tim biće moguće sa sigurnošću odrediti ko je imun na koronavirus a ko nije.

Komplet za testiranje uključuje iglu, 3-inčni štap za miješanje i dio za očitanje rezultata. Stotine hiljada testnih kompleta već je dostupno u Sjedinjenim Državama, najavila je američka kompanija Henry Schein prošle sedmice, a značajne količine biće proizvedene u toku mjeseca.

Jednom kada kompleti za testiranje postanu široko dostupni, moći će se odgovoriti na neka pitanja od kojih je najvažnije – ko može napustiti izolaciju i vratiti se u “normalan život”. A to bi moglo donijeti tračak nade za ekonomije širom svijeta.

(BiznisInfo)

A.Osmičić, B1TV