Obilježena 74. godišnjica oslobođenja Gradačca od fašizma -Foto/Video

789

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju poginulim borcima NOR-a i civilnim žrtvama fašističkog terora 1941.-1945. godine i Centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992.-1995. godine započeo je program svečanog obilježavanja 74. godišnjice oslobođanja Gradačca i njegove okoline u II svjetskom ratu.

Cvijeće su na spomen obilježja  položili članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Gradačac, predstavnici općine, boračkih organizacija, političkih subjekata, građani našeg grada kao i gosti iz Srbije i Hrvatske.

Svečano obilježavanje 6. aprila – Dana oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu, nastavljeno je akademijom posvećenom ovom danu u Kongresnoj sali „ Gradačačkog sajma „.

U ime Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Gradačac, predsjednik Husein Mejremić, čestitao je 74. godišnjicu oslobođenja općine Gradačac od fašizma.

U svom obraćanju Općinski načelnik uputio je čestitke svim građankama i građanima općine Gradačac povodom ovog  značajanog datuma u historiji Gradačca. Istakao je da podsjećanje na datume u borbi protiv fašizma imaju za cilj podsjećanja na važnost borbe protiv fašizma i obaveze stvaranja demokratskog i tolerantnog društva među svim građanima Bosne i Hercegovine.

Prigodnim riječima i čestitkama okupljenima obratili su se Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a Tuzlanskog kantona i Lazo Đokić član predsjedništva udruge antifašista R. Hrvatske.

Na akademiji je podnesen i prigodan referat povodom ovog značajnofg datuma. U Narodnooslobodilačkoj borbi s područja općine Gradačac učestvovalo je 1.005 boraca. Njih 315 ugradilo je svoje živote u naš Gradačac i našu BiH, a 70 građana su bili žrtve fašističkog terora – kazao je Selmir Idrizović, prof. historije ispred Udruženja SEHARA Gradačac.

U svečanom dijelu akademije učešće su uzeli učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac i Paralelne osnovne škole muzičke škole OŠ „ Dr. Safvet beg Bašagić „ Gradačac.B1TV/Izvor: tekst/gradacac.ba

B1TV /Video : Samed Mustafagić, B1TV/Foto : Adela M. Šaldić