Obilježen Dan šehida i Dan žrtava Gradačca za BiH

737

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se kao Dan šehida. Tog dana organizuju se obilasci šehidskih mezarja, posjete šehidskim porodicama, uče hatme za sve šehide i podsjeća na njihovu žrtvu.U Bosni i Hercegovini Dan šehida se obilježava od 1995. godine – to je dan sjećanja na hrabre borce Armije RBiH, koji su od ‘92. do ‘95. godine dali svoje živote za odbranu zemlje od agresora, boreći se za pravdu, istinu i dostojanstvo.Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa IZ Gradačac počelo je na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. učenjem dove. Danas je također obilježen i Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon proučene dove prisutnima se obratio predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac, Munever Beširović, koji je istakao da ne smijemo zaboraviti naše najmilije koji su dali živote za odbranu Gradačca i Bosnu i Hercegovinu.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida održana je na šehidskom mezarju u Mahmut mahali. Na šehidskom mezarju u Mahmut Mahali proučen je Jasin i upriličena dova uz prikladan vaz glavnog imama Medžlisa  islamske zajednice  Nusret ef. Kujrakovića.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić poručio je da „ ovi bijeli nišani budu podsjećanje na herojsku odbranu domovine i zarad dalje izgradnje države i pomirenja gradimo suživot ali nikada i nigdje ne zaboravimo tužnu sudbinu kroz koju smo prošli i žrtve Gradačca za Bosnu i Hercegovinu“.

Na ostalim lokalnim  mezarjima na području općine Gradačac proučen je Jasin i upućena dova za šehide. Delegacija Općine Gradačac i Saveza boračkik organizacija općine Gradačac su položili cvijeće na spomen obilježje „ Križ“ u Ledenicama Donjim.

B1TV/Izvor:gradacac.ba