Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio se zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na iscrpnoj raspravi i na kraju podršci Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

– Zahvaljujući ovome zakonu, aktivirat ćemo potencijal od oko milijardu maraka za podršku privredi. Samo kroz Stabilizacijski fond ubrizgat ćemo u realni sektor i socijalne fondove oko 500 miliona KM. Kroz Garantni fond, u koji smo položili 100 miliona, aktivirat ćemo kreditni potencijal za ekonomiju koji će sezati do 500 miliona. Zahvaljujući ovom zakonu učinili smo da penzije i invalidnine budu zacementirane. Nema nikakvih smanjenja. Svim radnicima svih ugroženih firmi platit ćemo doprinose, osigurati zdravstveno i neprekinut radni staž. To znači da oko 350.000 radnika realnog sektora mogu računati na direktnu i konkretnu finansijsku podršku Federacije. A svi koji ostanu bez posla neće ostati bez primanja, imat će mjesečnu naknadu preko Biroa, kazao je Novalić.

Ovim zakonom Federacija je, dodaje Novalić, preuzela najveći dio tereta krize i tako i treba biti.

-Na nama je najveća odgovornost. Ali računamo svakako da će i kantoni priteći ugroženoj privredi u pomoć, jednako kao i općine i gradovi. Pored 200 miliona za kantone od MMF-a, Rebalansom je dato i 30 miliona KM gradovima i općinama, a zakonom smo im oslobodili i kumulirana sredstva od civilne zaštite, atomskih skloništa i prenamjene poljoprivrednog zemljišta, što su ogromni resursi. Kao što sam i od početka govorio, situacija je najteža od rata. Ne želim pričati bajke, ni davati lažne nade, udar na ekonomiju će biti brutalan i to se već osjeti. Mnogo je otpuštanja. Ali zahvaljujući ovome zakonu spasit ćemo mnogo toga, napravit ćemo branu negativnim trendovima, ublažit ćemo štetu koju ne možemo zaobići, koju ni mnogo veće i bogatije države ne mogu zaobići. Uz odgovornu politiku, možemo u konačnici namiriti sve neminovne gubitke, poručuje premijer Federacije.

Firmama je danas, kaže Novalić, dat osjećaj sigurnosti i sada je lakše planirati.

-Ovo što smo danas uradili jeste prvi, ali je izuzetno značajan korak. Nastavit ćemo s ekonomskim mjerama. Očekujemo i da će smanjenje restriktivnih mjera biti impuls za pokretanje zamrznutih dijelova ekonomije. Siguran sam da imamo dovoljno snage da u konačnici savladamo ovu krizu, kazao je premijer Novalić nakon usvajanja “korona zakona” u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

RTVSlon