Mostarci i jutros drže blokiranu deponiju, tokom dana očekuju akciju policije

583

Nezadovoljni Mostarci i danas od ranih jutarnjih sati blokiraju deponiju Uborak u znak protesta što gradske vlasti već duže vrijeme ne rješavaju problem zatrpanosti Mostara smećem. Prema informacijama koje posjeduje Nijaz Hodžić, predstavnik građana, policija bi danas mogla krenuti u akciju deblokade.U Mostaru je jučer održan sastanak nezadovoljnih građana i predstavnika gradske vlasti, predvođenih gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, na kojem je razgovarano o mogućem trajnom rješenju u vezi s odvoženjem smeća iz Mostara. 

Bešlić je obećao da će tražiti drugu lokaciju za deponiranje krutog otpada ili izgradnju nove deponije u Mostaru. On je izjavio i to da će poslati zahtjev nadležnim komunalnim inspektorima da izvrše kontrolu trgovina koje se bave proizvodnjom i prodajom mesa i mesnih proizvoda te da će nadležnim biti upućena inicijativa o načinu odlaganja medicinskog otpada.

S druge strane, Nijaz Hodžić, predstavnik nezadovoljnih građana, govori kako oni ne vjeruju usmenim obećanjima te ističe da će nastaviti blokadu sve dok ne dobiju napismeno da će biti riješen problem odlaganja otpada u blizini naseljenih mjesta.

“Mi smo predložili da se napuni deponija na Uborku i da se potraži druga lokacija u Mostaru za odvoženje smeća koja nije u blizini naselja. Dakle, mi ne želimo da oni odvoze smeće iz našeg naselja u neko drugo jer će tako nekom drugom napraviti problem. Usaglasili smo da od Vlade FBiH i Parlamentarne skupštine FBiH tražimo promjenu urbanističkog plana, čime će se stvoriti nove deponije gdje nema ljudi. Mi smo također dozvolili da se na Uborku istresa smeće sve do 15. juna, pa čak i do kraja naredne godine ako je to potrebno, u zamjenu za pisanu garanciju stvaranja novih deponija daleko od ljudi, ali pošto je nismo dobili nastavljamo proteste”, kazao je Hodžić.

On ističe i to da će proteste nastaviti sve dok neko od gradskih vlasti, u prvom redu, kako kaže Hodžić, gradonačelnik Ljubo Bešlić, svojim potpisom ne garantira da će se ispoštovati dogovor.

“Oni hoće da varaju narod kao i dosad. Upravo smo dobili informaciju da je policija zajedno s nekim komunalnim vozilima za odvoz smeća krenula prema nama i mi ih trenutno iščekujemo. Naravno, mi se nećemo fizički sukobljavati, već ćemo se samo pozicionirati ispred kapije kako oni ne bi mogli proći. Mi se ne želimo niti smijemo sukobljavati s policijom. Ovo su mirni protesti, policija nas može sve uhapsiti, ali mi ne idemo. Ovdje imamo starijih ljudi i nena na štakama, djece, pa sumnjam da će i oni smjeti primjenjivati silu”, dodao je Nijaz Hodžić.

U posljednja 24 sata na više lokacija u Mostaru gorio je otpad koji se ne odvozi više dana zbog blokade gradske deponije Uborak. 

Prema podacima Operativnog centra Civilne zaštite HNK, smeće je gorjelo na četiri lokacije u ulici Kralja Tomislava, u Kolodvorskoj ulici te u ulici Kralja Zvonimira, kao i u mostarskim naseljima Bijeli Brijeg, Dračevice i Rodoč.

Izvor: klix.ba