Parlament FBiH odobrio kreditno zaduženje, ali potrebno zeleno svjetlo državne vlasti.

Članovi Vijeća ministara BiH ni u utorak nisu raspravljali o prijedlogu pisma podrške projektu gradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla (TE), najveće poslijeratne investicije u državi, vrijedne 1,5 milijardi maraka.

Sjednica odgođena

Ova tačka skinuta je s dnevnog reda iz nepoznatih razloga. Riječ je o prijedlogu ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, koji mjesecima upozorava na važnost pisma podrške, kako bi ova investicija konačno zaživjela.

Pismom podrške, na koje se čeka već skoro četiri mjeseca, dala bi se konačna saglasnost Vladi FBiH na potpisani Sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje Bloka 7.

Sporazum o kreditnom zaduženju Vlada FBiH i „Elektroprivreda BiH“ potpisale su s državnom kineskom EXIM bankom, ali bez podrške Vijeća ministara kredit ne može biti operativan, jer država na sebe preuzima ulogu dužnika.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH još u martu je odobrio garanciju na zaduženje kod kineske banke, na period od 20 godina, uz pet godina grejs perioda i otplatu od 15 godina.

Iz Vlade FBiH jučer nam je rečeno da ne znaju zašto je pismo podrške sporno ni zbog čega je sve zakočeno. Iz „Elektroprivrede BiH“ o tome nisu željeli govoriti.

Šta je problem

Ako se ignoriranje nastavi, kako saznajemo, ova investicija lako bi mogla biti dovedena u pitanje, a Kinezi odustati od finansiranja.

Nezvanično saznajemo da su Kinezi, kojima je dodijeljen posao, već nestrpljivi i da im nije jasno zašto je puka procedura postala problem.

Blokovi moraju biti ugašeni do 2023.

Novi Blok 7 Termoelektrane Tuzla treba zamijeniti postojeća tri bloka. Ovi blokovi moraju biti ugašeni do 2023. godine.

Rok za gradnju novih je  56 mjeseci. Već su uveliko dodijeljeni tenderi za pripremne radove i za izbor konsultanta, ali je sada sve na čekanju.

Brojke

1,5 milijardi KM vrijedna investicija

56 mjeseci rok za gradnju

Izvor:Avaz.ba