U povodu 27. jula , Dana ustanka naroda i narodnosti BiH, danas je u Gradačcu održan svečani program.

Udruženje antifaštista i boraca Narodno oslobodilačkog rata, obilježili su 78 godišnjicu od ustanka protiv fašizma. Tom prilikom  je svečano otkrivena bista Josipu Brozu Titu, državniku, vojskovodji i revolucionaru.

Predstavnici Udruženja „Sehara“ su prisutne podsjetili zašto 27. juli predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji bh. naroda i građana.

Obilježavanje Dana ustanka naroda i narodnosti BiH započeo je u 11 sati polaganjem cvijeća na spomenik –kosturnucu poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u drugom svjetskom ratu 41-45. zatim na Centralno spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 92-95, kao i ispred biste Josipu Brozu Titu.

Na ceremoniji su prisustvovali gosti iz BiH i susjedne Hrvatske.

Sa područja gradačačke općine aktivno su učestvovali u Narodno oslobodilačkoj borbi od 41 do 45 godine borci svih nacionalnosti. Njih 315 je ugradilo svoje mlade živote u temelje slobode i borbe protiv fašizma.

U borbama za Gradačac i okolinu, živote su izgubili i dva narodna heroja, Vojko Milovanović i Pero Bosić. Sa našeg područja bilo je 16 nosilaca partizanske spomenice.

Detaljni snimak ceremonije možete pogledati u programu naše televizije i na YT kanalu.

Foto:A;H