Huawei ostaje bez podrške za operativni sistem Android

763

Google je suspendovao saradnju sa kineskim divom Huaweijem, a koja se odnosi na transfer hardvera, softvera i tehničku podršku, prenosi Reuters. Ukratko, Huawei uskoro ostaje bez podrške za operativni sistem na kojem počiva

To znači da će uređaji koje je proizveo Huawei uskoro izgubiti pristup nadogradnjama i suštinskim sadržajima operativnog sistema Android, a koji je u vlasništvu Googlea. Kako se navodi, budući uređaji neće sadržavati pristup Google Play Storeu, Gmailu i aplikaciji YouTube.

Ovo je samo jedan od američkih udaraca Huaweiju, nakon odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da zabrani poslovanje kineske firme na tlu SAD-a, kao i sa bilo kojom američkom kompanijom.

S druge strane, prekidanje tih odnosa evidentno utječe na korisnike u cijelom svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini gdje je Huawei jedan od najpopularnijih proizvođača.

“Huawei će moći koristiti samo javnu (osnovnu) verziju Androida, ali neće imati pristup aplikacijama i servisima unutar sistema koji su u vlasništvu Googlea”, kaže upućeni izvor za Reuters.

Osnovna verzija je vjerovatno nedovoljna da se nosi sa naprednim smartphoneima Huaweija, ali to je samo vrh ledenog brijega problema koji slijede.

Ranije je iskazana zabrinutost kako će američa odluka utjecati na budućnost Huaweija jer se kineski gigant značajnim dijelom oslanja na Qualcomm, američkog proizvođača procesora.

Android je najrasprostranjeniji operativni sistem za uređaje poput smartphonea i tableta, a nalazi se na oko 2,5 milijardi jedinica. Tokom 2018. godine Huawei se gotovo izjednačio s Appleom u broju prodanih uređaja u Evropi pa se ta snaga ogledala u vrtoglavih 42 miliona prodanih jedinica.

Ova odluka Googlea imat će posljedice po imidž i naposljetku prodaju Huaweija širom svijeta, pa ozbiljnost Trumpove odluke postaje sve jasnija i sve više odgovara pravom trgovinskom ratu SAD-a i Kine.

Trumpova administracija već duže vrijeme cilja kineske tech proizvođače zbog navodne prijetnje po nacionanu sigurnost, ali Huawei je do prošle godine bio optimističan jer je ugovor sa prvim američkim telekom provajderom bio gotovo postignut. Ipak, ugovor je povučen u zadnji momenat.

B1TV/Izvor : klix.ba