Na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će se razlozi o neimenovanju članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i mogućim posljedicama.

Naime, Bosna i Hercegovina će ove godine biti bez predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE), što je prije nekoliko dana saopćila predsjednica PACE Liliane Maury Pasquier tokom uvodnog izlaganja na zasjedanju u Strazburu.

Naime, Parlamentarna skupština BiH propustila je rok do kojeg je trebala usaglasiti delegate BiH u ovoj skupštini koja okuplja parlamentarce iz cijele Evrope.

BiH je trebala imat pet predstavnika u najvišoj instituciji i najstarijoj multilateralnoj organizaciji na Starom kontinentu.

Na ovu mogućnost ranije su upozorili Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), suizvjestitelji za praćenje Bosne i Hercegovine koji su predsjednicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili zabrinutost zbog velike mogućnosti da propusti zakonski rok do ponoći 6. aprila.

No, bh. političari su u silnim kombinatorikama koje se odnose na podjelu fotelja u vlasti jednsotavno ovu obavezu stavili u drugi plan te su doprinijeli možda najvećoj blamaži na međunarodnom planu u posljednim godinama. 

Međunarodna sramota države zbog apsurdnog propusta vladajućih stranaka posebno se ogleda u činjenici da se do kraja maja očekuje mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i dobijanju kandidatskog statusa.

Prema pravilima PACE-a, parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo poslati delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali su ona ostala prazna od januara 2019. godine.

Suizvjestitelji su napisali da su “veoma svjesni političkog konteksta u Bosni i Hercegovini” i činjenice da bi pregovori o formiranju Vijeća ministara na državnom nivou mogli utjecati na imenovanje delegacije bh. parlamenta.

Međutim, dodali su da je “izostanak delegacije bh. parlamenta u Skupštini vrlo loš signal o sposobnosti zemlje da ispoštuje svoje obveze u području demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”.

Preuzeto: klix.ba