DAN OTVORENIH VRATA – Turistički potencijali Gradačca

892

Prvog aprila Gradačac je dobio status grada. Mjesto koje nudi mnoštvo prilika za mlade i one koji dugo tu žive, iz godine u godinu gradi i formira sve bolje prilike za život građana. Mjesne zajednice se obnavljaju, nove ustanove, obnova škola, rješavanje osnovnih životnih problema, puteva, vodosnabdijevanja, otvaranje novih poslovnih objekata te mnogo prilika za bavljenje privredom.

Gradačac je jedna od zanimljivijih turističkih destinacija u Tuzlanskom kantonu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Simboli grada su svakako Gradina sa kulom Husein-kapetana, zatim džamija Husejnija, Sahat kula, banjsko lječilište Ilidža, jezera Hazna i Vidara. Pored toga, postoji i niz zanimljivosti i u selima, koja pripadaju našem gradu. Kreativnosti ne nedostaje, a svako ko se požali da u Gradačcu ne može naći svoj mir, savjetujemo mu da se potrudi malo bolje i sagleda ljepote koje nas okružuju. Kao i u svakom mjestu, postoji i ovdje nekolicina problema koji su u postupku rješavanja a mnogobrojni pozitivni rezultati dokazi su da se uz rad sve može riješiti.

Ono na šta građani najviše apeluju , jeste obnova puteva, a svakako od prošle godine kroz projekte, počela je realizacija. Posla ima i oko obnove turističkih destinacija, a svjedoci smo da udruženja u našem gradu, zaista su aktivna i daju pozitivne rezultate. Primjer toga je i jezero Vidara. Uporedimo stanje od prije par godina sa današnjim, promjene su vidljive. 

Općina Gradačac ulaže sredstva  u različite projekte, ali naravno moramo prihvatiti i činjenicu da preko noći ne može se riješiti sve. Pored toga,  firme koje se bave turizmom kao granom privrede nastoje ispuniti očekivanja svih, ali kako smo već naglasili, preko noći ne može se riješiti ništa na duže staze.

Jedan dio o kojem smo pisali možete popratiti i sutra od 10 sati  u organizaciji firme ‘’Zebed’’ d.o.o gdje će se prezentovati turističke atrakcije Gradačca kroz projekat ‘’Turistička ponuda grada Gradačca za 2019.godinu’’. Manifestacija pod nazivom ‘’Dan otvorenih vrata ‘’ prisutnima nudi sljedeći program : U 10 sati počet će okupljanje uz neformalno druženje i kahvu na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića. U 11 sati možete popratiti prezentaciju turističke ponude Gradačca za 2019.godinu. U okviru toga predstavit će se Općina Gradačac, Turistička zajednica TK, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK, JZU Banja ‘’Ilidža’’ Gradačac , ‘’Gradačački sajam’’ d.o.o Gradačac, ‘’Swity’’ d.o.o Gradačac, Cvjećara ‘’Azra’’ Gradačac, Medžlis IZ Gradačac, BZK ‘’Preporod’’ Gradačac i Izvršni odbor ‘’Kikićevih susreta 2019.’’ Gradačac. U 11:30 organizovan je obilazak tunela ispod Kule Husein-kapetana Gradaščevića uz prisustvo turističkih vodiča. Za 12 sati planirana je posjeta Zavičajnoj muzejskoj zbirci u JU Centra za kulturu ‘’Ahmed Muradbegović’’ Gradačac.  Organizovan je i prevoz u fabriku ‘’Swity’’ u 12:30 sati. Sat vremena nakon toga prisutni će obići ‘’Oklopni voz’’ te posjetiti JZU Banja ‘’Ilidžu ‘’ Gradačac gdje je predviđena stanka odnosno ručak. U 16:00 organizovana je posjeta jezeru ‘’Hazna’’, a poslije i odlazak do spomenika ‘’Ljiljan’’ u Jasjenicu. Na kraju, druženje će se nastaviti uz dobru atmosferu na čardaku Kule Husein-kapetana Gradaščevića.

B1TV/ Tekst/Foto:Adela M.Š.