Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) Goran Čerkez na press konfereniji održanoj u utorak poslijepodne naglasio je značaj mentalnog zdravlja stanovništva. Dodao je kako je jedan od planova scentre za mentalno zdravlje, kojih u Federaciji ima 44, dodatno staviti u funkciju građana i omogućiti kontakt svima koji imaju bilo kakve probleme. 

“Moramo se osvrnuti i na problematiku koja se tiče stanja mentalnog zdravlja mladih i odraslih. Mogu se javiti problemi depresije, mogu biti problemi anksioznosti, jer jednostavno duža vremenska zatvorenost nije nešto što prija svakome. Posebno želim da poručim građanima da se i oni sami poštede stalnog gledanja tevlevizije pogotovo sadržaja koji se tiču korone. Dovoljno je jednom i dvaput da se informišete o situaciji. Bitno je da gledate i druge sadržaje koji će vam pomoći da malo odlutate od problema”, poručio je Čerkez dodajući kako je bitno da građani osmisle sadržaje kojima će ispuniti svakodnevnicu:

“Jako je važno da osmislite sadržaje, da osmislite sadržaje za vašu djecu. Mi ćemo biti cijelo vrijeme uz vas ako bude bilo kakva potreba zdravstvenog sistema, da vam damo podršku i kroz centre za mentalno zdravlje koji bi i u budućnosti trebali biti na vašoj usluzi”, zaključio je Čerkez u obraćanju. 


Čerkez je na press konferenciji kazao da je do 31.03. testirano 1.308 osoba, a da je potvrđeno 182 pozitivna slučaja na koronavirus.

U odnosu na prethodni dan, dodao je, potvrđeno je 30 novih slučajeva, a testirano 252 građana. 

– Ako gledamo zaraženost, 55 posto žena je zaraženo. Također pet smrtnih slučajeva je iznad 65 godina, dok su tri smrtna slučaja bila u dobnoj skupini od 45 do 54 godine. Umrlo je pet muškaraca i tri žene – istakao je Čerkez.

Psihološko savjetovalište Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH 

(dostupan svaki dan od 9 – 14h)

+387 33 564 611

(FENA)

A.Osmičić, B1 TV