Izvoz iz BiH u martu je iznosio 848 miliona KM, što je za 141 milion KM, ili 14,8 posto manje nego u martu prošle godine.  

S druge strane, uvoz u BiH u martu je bio milijardu i 479 miliona KM, što je za 293 miliona KM ili 16,5 posto manje nego u martu 2019, piše BiznisInfo,  a na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

Mart je prvi mjesec u kojem je došlo do znatnijeg pada izvoza i uvoza, s obzirom da se vidi da su u januaru i februaru vrijednosti bile slične lanjskim.

Analizom ključnih trgovinskih partnera BiH, vidi se da je najveći pad, kako se i očekivalo, zabilježen u trgovini s Italijom, dok je sa Hrvatskom i Makedonijom čak došlo do rasta obima razmjene, odnosno i izvoza i uvoza. Sa Srbijom je došlo do pada, ali ne drastičnog.  

Izvoz u Njemačku u martu je bio 135 miliona KM (mjesečni pad za 9,2 posto), a uvoz 191 milion KM (pad za 3,9 posto).

Izvoz u Italiju u martu je iznosio oko 62 miliona, što je za oko 30 posto manje u odnosu na prethodni mjesec. Uvoz iz Italije bio je 152 miliona KM što je mjesečni pad za 18,1 posto.

Razmjena sa Srbijom bila je prilično stabilna. Izvoz u Srbiju u martu je bio 88 miliona KM (pad u odnosu na februar od 3,1 posto), a uvoz 154 miliona KM (pad od 2,8 posto).

Izvoz iz BiH u Hrvatsku u martu je iznosio 123 miliona maraka, što je za 2,2 posto više nego u februaru, što su sjajne vijesti. Uvoz iz Hrvatske također je povećan u martu za 8 posto na 140 miliona KM.    

Izvoz u Makedoniju u martu je bio 10 miliona i povećan je za 1,4 posto, dok je uvoz bio 14 miliona i rastao je za 1,5 posto u odnosu na februar.

Naravno, mora se uzeti u obzir da je mart imao dva dana više od februara. No, ako se uzme u obzir cijela situacija u vezi s pandemijom, onda je ovakav rezultat u razmjeni s Hrvatskom, pa i sa Srbijom gdje nije zabilježen veći pad i Makedonijom – koja, doduše, ne spada u ključne trgovinske partnere – sjajan i daje razloga za optimizam. 

Ovim se pokazalo da je razmjena sa zemljama regiona najstabilnija i najmanje podložna potresima.

BiznisInfo

A.Osmičić