Pandemija COVID-19 donijela je neka drugačija vremena, ali i mnogo teža za djecu oboljelu od raka. Pored teške borbe sa rakom, teškog i kompleksnog liječenja, veliki stres i brigu zadaje strah od virusnih infekcija koje mogu biti velika prijetnja za njih usljed oslabljenog imunog sistema.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“, kroz svoje aktivnosti, se trudi da umanji strah i brigu te pruži sveobuhvatnu podršku i pomoć djeci oboljeloj od raka, ali i njihovim porodicama, tokom pandemije COVID-19. Tako smo došli na ideju da pokrenemo projekat Porodične poljoprivrede, koji ima za cilj pomoći porodicama da korisno utroše vrijeme provedeno u izolaciji, da se kroz zajedničke porodične aktivnosti opuste i zaokupe misli nečim drugim, ali i da oforme mali vrt iz kojeg će na kraju dobiti zdravu i organsku hranu, jer svi znamo koliko je za djecu oboljelu od raka bitna zdrava ishrana i zdravi stilovi života. Spakovali smo i poslali 40 poljoprivrednih paketa porodicama širom FBiH.

„U toku je sezona sadnje i presađivanja. Sve što treba je volja, sjeme ili sadnice, zemlja, voda, posuda i pregršt ljubavi za domaće uzgojenu hranu. Vjerujemo da će ovo biti jedno novo iskustvo za našu djecu i porodice, pogotovo za one koji do sada nisu imali svoj vrt. Ovo je odlična prilika da djeca uživaju u novim i drugačijim aktivnostima kroz obradu vrta i brigu za svoje biljke. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti odagnati bar na trenutak strah i brigu“, rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Poljoprivredni paket se sastoji od osam vrsta sjemena, rukavica za rad u vrtu, motikice, lateks rukavica, zaštitnih maski i sredstva za dezinfekciju ruku. Zahvalnost dugujemo našim prijateljima i donatorima iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice BiH koji su podržali ovaj projekat svojom donacijom.

Aktivan je i humanitarni broj 17010. Pozivom donirate 2 KM za pomoć djeci oboljeloj od raka!

A.Osmičić