Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s premijerom Kantona Sarajevo Mariom Nenadićem i kantonalnim ministrima komunalne privrede i infrastrukture Nihadom Glamoč, finansija Jasminom Halebićem i privrede Draškom Jeličićem.

Razgovarano je o mjerama koje su poduzete i koje bi ubuduće trebale biti donosene s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom novog koronavirusa COVID-19.
 
Premijer Novalić je delegaciju Kantona Sarajevo informisao da Federalna vlada užurbano radi na drugom paketu ekonomskih mjera.
 
On je naglasio da je od velikog značaja da i Dom naroda Parlamenta FBiH što prije usvoji isti paket zakona, nedavno prihvaćen u Predstavničkom domu,  kako bi što prije počela provedba tih mjera predviđenih za pomoć privredi.

Planovi kantonalne Vlade

Delegacija Kantona Sarajevo premijeru Novaliću je prezentirala planove njihovih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera.
 
Kanton Sarajevo, kako je rečeno, već provodi jednu od kratkoročnih mjera, a to je isplata dijela martovske plate za uposlene u firmama kojim je zabranjen rad, a istovremeno su zadržale sve svoje radnike.
 
Učesnici sastanka su naglasili da je zdravlje građana na prvom mjestu, ali je istaknuta važnost pomoći privredi i radnicima, te je dogovoreno da sve mjere trebaju, prije svega, ići u pravcu maksimalnog mogućeg održanja privrede i osiguranja radnika i radnih mjesta.

BiznisInfo

A.Osmičić