“Balkaravana 2020” dio je projekta „Od održive mobilnosti ka održivom miru“ koji se sprovodi uz podršku Regional Youth Cooperation Office (RYCO) i Western Balkans Fund (WBF).

U sklopu ovog projekta održane se četiri biciklističke ture u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a partnerske organizacije su u svojim zajednicama ostavile suvenir u vidu biciklističkog parkinga. Tako je danas na lokalitetu Uglovnica postavljeno natkriveno biciklističko stajalište kapaciteta minimalno 12 bicikala. Parking za bicikla je lociran u samom centru grada i naši sugrađani mogu bezbrižno ostavljati svoja bicikla na istom dok obavljaju svoje svakodnevne obaveze.

Grad Zenica je u proteklih nekoliko godina izvršio nabavku stalaka za bicikla na 16 lokacija sa 59 stalaka, te nabavku i uspostavljanje bike sharing sistema bicikala sa postavljenih 63 bicikla na 14 lokacija. U narednom periodu nastavit će se aktivnosti na poboljšanju uvjeta i infrastrukture kako bi se građani motivirali da što više koriste biciklo kao ekološki najpovoljnije prevozno sredstvo.