Željezničari u Bosni i Hercegovini danas obilježavaju svoj dan, kada se obilježava i Dan Armije Republike BiH. I željezničari su se borili u prethodnom ratu za domovinu i narod, bili su među prvima u odbrani države. I u vrijeme ove krize, pandemije korona virusa među onima su koji brinu o narodu i neometanom radu preduzeća od značaja za BiH.

Željezničari rade 24 sata, sedam dana u sedmici, bez prestanka kako bi se održala privreda naše zemlje. Prometno-poslovno područje Tuzla Željeznica FBiH svakodnevno prevozi materijal i potrepštine za velike kompanije koje znače mnogo državi, poput Termoelektrane Tuzla, Rudnika Kreka, GIKIL-a, Sisecam Sode Lukavac i slično, a istovremeno vrše prevoz šećera, soli, pšenice…

Baš kao što je to slučaj sa zdravstvenim radnicima koji brinu o zdravlju građana, policijom koja vodi računa o redu i miru, provedbi mjera i naredbi u vrijeme korona virusa, zatim vatrogascima, rudarima i slično, i željezničari u ovo vrijeme rizikuju svoje i živote svojih porodica kako bi ”podmirili” TE Tuzla dovoljnim količinama uglja, a sve kako bi domaćinstva i privredni subjekti imali nesmetano snabdijevanje električnom energijom.

U Željeznicama FBiH u poslovnom području Tuzla radi njih 500-tinjak, a uslovi u kojima rade su izuzetno teški, znajući da se vrlo malo ulaže u infrastrukturu, jer je uglavnom novac, ako ga ima, usmjeren na ceste i autoceste, ali ne i na željeznički saobraćaj. Ipak nadaju se da će i za njih doći bolja vremena, kada će država više ulagati u obnovu i remont kako željeznica, tako i opreme i vozila.

A.Osmičić

RTVSlon