Italija će proširiti paket mjera kojima želi ublažiti posljedice epidemije korona virusa u ekonomiji i društvu, najavljujući obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka. Vlada će odobriti mjere u vrijednosti oko 10 milijardi eura, kazao je ministar industrije Stefano Patuanelli u razgovoru za Radio Capital, prenosi agencija Hina.

To bi značilo da će izdvojiti oko 2,5 milijardi eura više no što su do sada planirali. Prvi krug uključivat će po Patuanellijevim riječima obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka kako bi se ublažio pritisak na male firme i domaćinstva.

Ostale mjere bit će uvedene naknadno, dodao je. Zbog toga će talijanski budžetski manjak iskazan udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP) ove godine po njemu vjerovatno porasti nadomak tri posto. Ujedno je pozvao EU da nakon završetka krize promijeni svoje budžetske propise, upozoravajući da će mnogi građani osjetiti njene ekonomske posljedice.

“Tražit ćemo da se propisi promijene, to je uvjet, jer će ljudi u protivnom umrijeti”, naglasio je talijanski ministar, dodajući da “pitanje ne glasi hoće li propisi biti promijenjeni, već kako”. Prošle sedmice talijanski ministar privrede Roberto Gualtieri obavijestio je Evropsku komisiju da Rim planira podići zacrtani budžetski manjak s 2,2 na 2,5 posto.

Izvor iz vlade kazao je u ponedjeljak da u ministarstvu finansija razmatraju i o nivou od 2,8 posto. Vlada bi trebala usvojiti prijedlog na sjednici u srijedu. Karantena je od ponedjeljka navečer proširena na cijelu zemlju i trebala bi trajati do početka aprila. Mjere su usvojene nakon što su posljednji podaci pokazali da broj zaraženih korona virusom nastavlja rasti.

U ponedjeljak je zabilježeno 9.172 slučaja zaraženih i 463 smrti, što je Italiju dovelo na drugo mjesto u svijetu, odmah nakon Kine.

Izvor: Biznis Info