U Sarajevu je završen sastanak HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a. Dogovor je postignut. Deblokirano je 330 miliona eura od MMF-a za BiH. 

Nakon sastanka medijima se prvi obratio Johan Satler, šef EU Delegacije u BiH.

Naglasio je da su ovo vanredna vremena koja zahtjevaju određena vanredna rješenja.

– Bosna i Hercegovina je do sada pružala otpor koronavirsu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja. Upravo sam iz tog razloga zajedno sa svojim kolegom američkim ambasadorom Erikom Nelsonom (Eric Nelson) danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojima su postignuti važni dogovori u smislu mjera i daljeg odgovora u socioekonomskom dijelu prilika. U kontekstu toga postignuta je saglasnost oko uspostavljanja jedne grupe odnosno kooordinacionog tijela koje će u svom sastvau okupiti članove Fiskalnog vijeća i predstavnike nekih drugih institucija sa fokusom na socioekonomskom dijelu. Ono što je važno jeste da su lideri političkih stranaka bili u saglasnoti da postignu dogovor oko raspodjele sredstava – kazao je Satler.

Mora se brže reagirati

Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih američkih država u BiH nakon sastanka je kazao da mu je zadovoljstvo što je pomogao da se postigne dogovor. 

– Demokratske vlasti moraju da funkcioniraju drugačije u vrijeme kriza, postoji velika potreba za boljoim koordinacijom, povjerenjem i transparentnosti i da se brže djeluje . Novo koordinaciono tijelo bi za ekonomsku reaakciju trebalo da pomogne da se brže djeluje i efikasnije. Važno je da rasprava ne bude u smislu “ko je pobjednik ili gubitnik”, realnost je da smo svi ujedinjeni u ovome. Patimo svi isto i izloženi smo opasnosti i svi treba da djelujemo zajedno, sve države se suočavaju sa ovom krizom i ono što je bitno u oblasti zdravstva i ekonomije i što treba imati na umu, je opšte dobro za sve i da se zajedno borimo za to – rekao je Nelson. 

Izetbegović rekao da je dogovor solidan

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA kazao je da je postignut solidan dogovor prema kojem će FBiH pripasti 62 posto, RS-u 38 dok će oba entiteta pomoći Brčko Distriktu.

– Pomogli smo Vijeću ministara i entitetskim vladama, kako to reče ambasador Nelson. Nastavit ćemo dogovor o distribuciji u FBiH, jer kantoni nose veliki dio borbe kada je u pitanju koronavirus, zbog zdravstva, policije, biroa rada, odnosno ljudi koji će ostati bez posla. Taj teret će pretežno biti na kantonima, tako da ćemo dogovoriti te procente u danima koji su pred nama. Podržali smo formiranje jednog “Task Forcea”, ili “Akcionog tijela”, koji će na dnevnoj bazi da se bavi osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama, u koje će prije svega ući tri premijera, dva entitetska i predsjedavajući Vijeće ministara, i uz njih potrebni ministar sigurnosti, ministar vanjske trgovine – kazao je Izetbegović.

Dragan Čović je kazao da “Satler i Nelson nisu bili domaćini ovog sastanka, teško da bi pao dogovor”.

– Mislim da sada zasjeda Fiskalno vijeće i da će telefonski formalno posao završiti. Što se tiče grupe za kooordiniranje socio-ekonomskog područja, mislim da ona treba biti vrlo naglašena, malobrojna jer nama ne trebaju velike grupe. Imamo vlade, Vijeće ministara, kantonalne vlade. Kako se radi isključivo o socio-ekonomskom procjenjivanju stanja, osim predsjednika vijeća ministara, moraju ga činiti ministri finansija i to je njihov ključni zadatak. Fiskalno vijeće je vjerovatno završilo svoj posao, a predstavnik MMF-a je ovdje i čeka – rekao je Čović.

Šta je bio kamen spoticanja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo što je došlo do dogovora na današnjem sastanku u Sarajevu.

– Dobra stvar je što neće doći do blokade sredstava MMF i što smo gotovo u zadnji momenat stigli, da u ovoj dinamici, koja je od MMF-a na neki način određena, stigli na sjednicu Izvršnog odbora i da će ta sredstva doći u dinamici kako je to predviđeno. Želim zahvaliti ambasadorima Satleru i Nelsonu što su uložili napor da dođe do dogovora. Bilo bi bolje da smo mi to sami učinili, jer zalažem se da nema potrebe za bilo kakvim intervencijama – rekao je.

Novinarima je odgovorio šta je bio kamen spoticanja kada su u pitanju sredstva MMF-a.

– Kamen spoticanja je bila sjednica Fiskalnog vijeća, gdje su jučer došli Srbi i Hrvati, a Bošnjaci nisu – kratko je kazao Dodik.