Mladi Tuzle na inicijativu Vijeća mladih ovog grada za sutra su najavili protestno okupljanje na platou Kapija i to sedam dana nakon što je u Beogradu promovisana još jedna knjiga koja negira stradanja tuzlanskih civila, te poriče sudske presude.

Nakon što je u utorak 5. novembra ove godine u beogradskom Media centru „Odbrana“ promovisana knjiga Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, mladi Tuzle, kažu, ne mogu bešćutno pratiti novonastalu situaciju. Pored činjenice da je dozvoljeno i omogućeno još jedno ukoričeno negiranje monstruoznog ubistva tuzlanske mladosti, najgora je ipak spoznaja kako je knjiga koja na najgrublji način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle dobila direktnu podršku Ministarstva odbrane Srbije.

Zato što i knjiga, i njen autor, i Srbija na ovaj način ismijavaju zvanične sudske presude te nastoje režirati istinu iskrivljujući činjenice koristeći se lažima, Vijeće mladih Grada Tuzla poziva vas na protestno okupljanje koje će se održati u srijedu 13.11.2019. godine u 12 sati na platou ispred tuzlanske Kapije u centru grada. Na javnom okupljanju će se obratiti predstavnici Vijeća mladih Grada Tuzla, preživjeli na Kapiji kao i članovi porodica stradalih na Tuzlanskog kapiji.

Vijeće mladih Grada Tuzla će nakon događaja poslati zvaničan dopis premijerki Vlade Srbije Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću u kojem će biti zatraženo da se država Srbija zvanično ogradi od promocije navedene knjige i u cilju promocije pravde, antifašizma, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa isporuči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini.