Svi granični prelazi u Bosni i Hercegovinu od danas su zatvoreni za sve strance. Ovo je samo još jedna od mjera koje su poduzeli nadležni kako ne bi došlo do masovnog širenja zaraze koronavirusom. Podsjećamo, već ranije su na graničnim prelazima postavljeni šatori koji će poslužiti kao karantin za izolaciju onih koji ulaze u državu. Federalni sanitarni inspektori do sada su izdali više od 16 hiljada rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor, odnosno izolaciju od 14 dana. Kada su u pitanju građani Bosne i Hercegovine koji se vraćaju iz inostranstva i oni će biti smješteni u karantine, ali ne na graničnim prelazima.

”Odluka štaba je da lokalne zajednice formiraju svoje karantinske kampove i ove osobe koja prispijevaju sa državne granice mi ih usmjeravamo uz adekvatnu proceduru u karantinsko mjesto boravka” – rekao je Aleksandar Đekić, iz Uprave Civilne zaštite RS.

Ipak, ovakva odluka izazvala je nezadovoljstvo kod nekih od građana.

”Ne znam mislim ovo je van sve pameti ja sam izašao prije sedam dana iz Bosne, nemam simptome zašto sada da me neko maltretira?” – rekao je jedan od građana.

I nadležni i stručnjaci poručuju da ovo nije vid maltretiranja nego preventivna mjera koja će zaustaviti širenje koronavirusa. Upravo neoprezan odnos prema problemu izazvao je masovno širenje COVID-19 u Italiji. A kada su u pitanju odluke nadležnih, čini se da bi u narednim danima i sedmicama moglo doći i do pooštravanja mjera. Naime, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva insistira na smanjenju broja graničnih prelaza, ali i predlažu da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta. S druge strane zbog vanredne situacije stvorene su velike kolone kamiona, ali i zastoj prometa teretnih motornih vozila. Zato su svi kamioni koji vrše tranzit robe kroz Hrvatsku obavezni da prelaze na graničnim prelazima Gradiška i Šamac na sjeveru, te Bijača na jugu.

Na prelazak državne granice čeka se i preko 30 sati… Prema informacijama koje dobijamo iz MUP-a Hr i dalje se saobraćaj kroz R Hrvatsku obavlju uz pratnju policije u konvojima” – kazao je Safet Badnjar, šef smjene Granične policije Gradiška.

Koronavirus će tako sigurno uticati na ekonomiju kako naše, tako i najrazvijenijih zemalja. No, sada je rano pričati o ekonomskim posljedicama, poručuju analitičari, važno je spriječiti širenje virusa i time spasiti živote ljudi.

Izvor: RTV Slon