Vladina odluka po kojoj je od srijede u Sloveniji za rad, kupovinu, vožnju javnim prijevozom i niz drugih uobičajenih aktivnosti potrebno imati covid potvrde povećala je interes građana za vakcinaciju.

Kako javljaju slovenski mediji, pozivajući se na podatke s mjesta za vakcinaciju protiv covida-19, u utorak je vakcinisano oko 7 hiljada ljudi, skoro dvostruko više od uobičajenog prosjeka zadnjih sedmica.

Najviše ih se željelo vakcinisati vakcinom Johnson&Johnson jer je za imunizaciju dovoljna jedna doza, a na nekim je mjestima u Ljubljani interes za vakcinaciju bio takav da su neke koji su došli morali naručiti za slijedeći dan.

Zaoštravanje mjera i uvođenje PCT uvjeta (preboljeli, cijepljeni, testirani) za rad, odlazak u trgovački centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prijevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne djelatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Premijer Janez Janša izjavio je da su mjere pooštrene kako bi se izbjeglo ponovno “zatvaranje”, te da alternative nije bilo.

Oni koji nisu vakcinisani i nisu preboljeli covid-19 još uvijek svoj zdravstveni status glede zaraze mogu dokazivati negativnim testom na koronavirus.

Vlada je međutim najavila da će se ovisno o epidemiološkoj situaciji uvjeti zaoštravati, te će bez ikakvih ograničenja biti samo oni koji su vakcinisani ili već bili zaraženi i stekli imunitet, a i u radnim sredinama necijepljeni će se morati testirati dva puta sedmično.

Zaoštravanje po kojemu bi bez ograničenja za rad i aktivnosti bili samo cijepljeni i oni koji su covid-19 preboljeli (PC) uvelo bi se najprije za uzor drugima u državnu upravu, a sve s ciljem da se što prije cijepi većina stanovništva, osobito rizičnija skupina starijih od 50 godina.

Jednu dozu vakcine u Sloveniji je do sada dobilo 49 posto populacije, a sve potrebne doze 44 posto, što je za suzbijanje opasnije i zaraznije delta varijante premalo, ocjenjuje se.

(RTV Slon)