Oduvijek su nam govorili da crna zadržava toplinu i da ovu ne-boju treba izbjegavati prilikom odijevanja za vrijeme vrućina, no postavlja se pitanje koliko je tačna takva tvrdnja?

S porastom temperatura i potrebom za svježinom pod svaku cijenu, postavlja se pitanje kakva bi odjeća dorasla ovom zadatku. Lagani i prozračni materijali koji koži pri ljetnim vrućinama dopuštaju da diše predstavljaju najsigurniji odabir, no šta je s bojama?

Trebamo li doista izbjegavati nošenje crnih komada ili je ovo popularno uvjerenje neutemeljeno?

Zašto se, u ovom slučaju, nomadi u pustinji odijevaju u crno? Istina je da odjevni komadi stvoreni od crnog tekstila privlače i zadržavaju toplinu što povećava znojenje, no moramo li se onda odijevati u bijelo?


Bijela odjeća propušta ultraljubičaste zrake odgovorne za kožne bolesti i dobro poznate opekline. Često se kaže da bijeli suncobran na otvorenom ne koristi zaštiti kože od štetnog UV zračenja, a isto se odnosi i na bijele odjevne komade.

Prema riječima stručnjaka, u ljetnim mjesecima poželjno je izbjegavati pretanku ili presvijetlu odjeću koja će propuštati ultraljubičaste zrake, a zauzvrat naštetiti koži, a ukoliko ju odlučite nositi, krema za sunčanje trebala bi vam postati najbolji prijatelj i vjerni suputnik.

Tuarezi koji žive u zapadnoj i sjevernoj Africi poznati su po tome da nesnosne vrućine provode u tamnoj odjeći, ali vrlo širokoj koja stvara prirodnu ventilaciju i hladi kožu bez straha od negativnih posljedica izlaganja sunčevim zrakama.

Za borbu s ljetnim vrućinama stoga je idealan odabir široka odjeća stvorena od lepršavih i zahvalnih materijala koji koži dopuštaju da diše.