Šest godina nakon što su Dobojlije na svojoj koži osjetile posljedice klimatskih promjena kada je vodeni talas potopio Doboj, Gradska skupština usvojila je dokument kojim se lokalna vlast obavezala da će do 2030. smanjiti njihov uticaj na život običnih građana.

– Predstoji nam niz projekata koji se tiču ove teme u vrijednosti od oko 65 milona KM, koji će se realizovati do 2030. godine. Znači, imaćemo uređenje korita rijeke Bosne, saniranje određenih klizišta, njihova evidentiranja i svega što se tiče klimatskih promjena. Trideset posto smo se obavezali kao grad da učestvujemo u kompletnom iznosu projekta, a ostali dio će biti iz donatorskih sredstava – rekla je Dijana Kalenić, načelnica Odjeljenja za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj, pišu Nezavisne novine.

Uređenje korita rijeke Bosne je najambiciozniji od svih projekata i prema ranijim procjenama koštat će oko 24 milona KM, a postavljanjem video-nadzora lokalna vlast želi da stane na kraj divljim deponijama.

– Želimo da zaustavimo stvaranje novih, jer stalno imamo situaciju, kada se angažuju sredstva i kada uklonimo divlju deponiju, da se pojavljuju nove. Na ovaj način želimo da video-nadzorom dođemo do onih ljudi koji su nesavjesni – kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Podsjeća na slučaj odlaganja starih automobilskih guma u blizini rijeke Bosne, kada su građani na društvenim mrežama tražili reakciju nadležnih.

Grad se, između ostalog, obavezao i da će emisiju stakleničkih, odnosno CO2 gasova u odnosu na 2013. smanjiti za 40 posto u narednih deset godina, a tu obavezu imaju i lokalni privrednici, ali i građani. (BiznisInfo)