Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Donošenjem ove odluke kvalitetnije se zadovoljavaju potrebe tržišta rada u BiH bez ugrožavanja ponude domaće radne snage. Istovremeno se obezbjeđuju veća kontrola tržišta rada i smanjenje rada na crno, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u našoj zemlji u 2020. godini iznosi 1.560 radnih dozvola, od čega je u Federaciji BiH 880, Republici Srpskoj 600 i Brčko Distriktu BiH 80.

Od toga se 965 radnih dozvola mogu izdati na ime produženja već ranije izdatih, i to za Federaciju BiH 535, za Republiku Srpsku 400 i za Brčko Distrikt 30 radnih dozvola.

Za novo zapošljavanje stranaca, u skladu s Odlukom, bit će moguće izdati 595 radnih dozvola, od čega za Federaciju BiH 345, za Republiku Srpsku 200, a za Brčko Distrikt 50.

Uvažavajući stanje na bh. tržištu rada za 2020. godinu, nije utvrđen broj radnih dozvola koje se mogu izdati za sezonsko zapošljavanje u BiH.

Izvor: Biznisinfo